Gazeta Nr 50

EKONOMIA NUMER 50 AgroNews .com.pl 51. Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” w znaczący sposób przyczynia się do poprawy bezpieczeństwa pracy i życia mieszkańców wsi, świadczy o tym przede wszystkim coraz mniejsza liczba wypadków. – Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” jest bardzo ważnym elementem działalności prewencyjnej Kasy Rol- niczego Ubezpieczenia Społecznego, ponieważ skutecznie przyczynia się do podnoszenia poziomu bezpieczeństwa w polskich gospodarstwach rolnych – promuje zasady ochrony zdrowia i życia na wsi. Potwierdzają to statystyki: liczba wypadków zgłaszanych przez rolników w ciągu 30 lat zmniejszyła się o ponad 80%, a wskaźnik wypadko- wości obniżył się z 24,6 do 8,0 wypadków na 1 000 ubezpieczonych – podkreśliła prezes KRUS dr Aleksandra Hadzik. I dodała: – Państwa gospodarstwa to przestrzenie, w których nie tylko zbiera się plony, lecz także wdraża się nowe pomysły, metody oraz technologie, które przyczyniają się do podnoszenia standardów bezpieczeństwa i jakości życia na polskiej wsi. Głównym celem konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” jest promocja bezpieczeństwa i higieny pra- cy w gospodarstwach rolnych, poprawy warunków pracy i życia osób pracujących w gospodarstwach, za- sad ochrony życia i zdrowia oraz popularyzacja dobrych praktyk rolniczych w celu zmniejszenia liczby wy- padków i chorób zawodowych. Konkurs KRUS „ Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” już od 20 lat cieszy się dużą popularnością i renomą. W tym roku wzięły w nim udział 1 062 gospodarstwa indywidualne, z czego do etapu centralnego zakwa- lifikowało się 16 gospodarstw. Agata Molenda Redakcja AgroNews PRAWO NUMER 50 50. AgroNews .com.pl Zagrody edukacyjne jako forma prowadzenia dzia- łalności gospodarczej Zagroda edukacyjna to przedsięwzięcie prowadzone przez mieszkańców wsi na obszarach wiejskich. Pro- wadząc zagrodę edukacyjną w gospodarstwie rolnym można przyjmować dzieci i młodzież w ramach progra- mów szkolnych i aktywności pozaszkolnej, realizując cele edukacyjne związane z produkcją roślinną, zwierzę- cą, przetwórstwem, świadomością ekologiczną i konsu- mencką, dziedzictwem kultury materialnej wsi, tradycyj- nymi zawodami, rękodziełem i twórczością ludową.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=