Gazeta Nr 51
WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 51 AgroNews .com.pl 27. PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 51 26. AgroNews .com.pl Omacnica prosowianka – agrotechnika, pło- dozmian, wczesny zbiór, rozdrabnianie i głę- bokie przyoranie resztek pożniwnych bez- pośrednio po zbiorze, niszczenie i usuwanie z plantacji chwastów, głęboka orka jesienna, wiosenne talerzowanie, zrównoważone na- wożenie azotem, uprawa odmian mniej po- datnych, wykładanie kruszynka, granulaty, opryskiwanie roślin. Stonka kukurydziana – płodozmian, agro- technika, dobór odmian o rozbudowanym systemie korzeniowym, wczesny siew, roz- drabnianie i głębokie przyoranie resztek poż- niwnych bezpośrednio po zbiorze, niszcze- nie i usuwanie chwastów z plantacji, głęboka orka jesienna, przedsiewne zaprawianie ziar- na, opryskiwanie roślin. Mszyce – izolacja przestrzenna od roślin zbo- żowych, wczesny siew ziarna, zrównoważone nawożenie, zaprawianie ziarna, opryskiwanie roślin selektywnymi insektycydami, zwłasz- cza brzegów plantacji. Rolnice – agrotechnika, izolacja przestrzen- na od roślin zbożowych oraz krzyżowych i warzyw kapustnych, wczesny siew ziarna, zwalczanie chwastów, zwiększenie wysiewu ziarna, zwiększenie nawożenia, opryskiwanie gleby i roślin, granulaty. Drutowce – agrotechnika, płodozmian, po- dorywki, talerzowanie, orka, spulchnianie gleby, niszczenie chwastów, zwiększenie nor- my wysiewu ziarna, granulaty, zaprawianie przedsiewne. Pędraki – agrotechnika, płodozmian, podo- rywka, talerzowanie, orka, spulchnianie gle- by, niszczenie chwastów, zwiększenie wysie- wu ziarna, granulaty, zaprawianie ziarna. Dotychczasowe, niewielkie zagrożenie chorobami grzybowymi plantacji kukurydzy zmienia się na znaczące, zagrażające często zbiorom, szczególnie ziarna. Choroby o du- żym znaczeniu to: zgnilizna korzeni, zgorzel podstawy łodygi i fuzarioza łodyg, fuzarioza kolb kukurydzy, żółta plamistość liści kuku- rydzy, plamistość pochew liści kukurydzy. Choroby o znaczeniu mniejszym lub lokalnym to: zgorzel siewek, głownia kukurydzy, drobna plamistość liści kukurydzy (antraknoza kukurydzy), rdza kukurydzy, choroba szalo- nych wiech. Czynniki ograniczające rozwój grzybów chorobotwór- czych w uprawach kukurydzy to: • uprawa odpornych mieszańców kukurydzy, • dobór odpowiednich mieszańców dla danego rejonu, • zdrowy, zaprawiony materiał siewny, • płodozmian (przerwa w uprawie), • niszczenie resztek pożniwnych, • dokładne i staranne przygotowanie gleby przed sie- wem, • zrównoważone nawożenie mineralne, • unikanie uszkodzeń mechanicznych podczas uprawy, • usuwanie „guzów” głowni w celu zapobiegania infek- cji wtórnej. Przestrzeganie tych zaleceń w bardzo istotnym stop- niu zapobiegnie infekcjom chorobotwórczym, a tym sa- mym przyczyni się do osiągania wysokich, stabilnych plonów. Jednoczesne łączenie różnorodnych metod zwalcza- nia agrofagów spełnia wymogi integrowanej ochrony roślin i zapewnia rolnikom efektywność uprawy kuku- rydzy. Mariola Górecka KPODR Regulacja zachwaszczenia w zbożach ozimych Zboża podstawowe są roślinami o względnie dużej zdolności konkurencyjnej wobec chwastów. Najbardziej konkurencyjne jest żyto (rośliny wysokie, silnie krzewiące się, agresywne), a najmniej krótkosłome odmiany pszenicy. Mimo to wszelkie zaniedbania w profilaktyce i zwalczaniu chwastów w tych roślinach prowadzą do znacznych strat plonu.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=