Gazeta Nr 51

WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 51 38. AgroNews .com.pl szanka zbożowa z wsiewkami grochu, łubinu oraz peluszki). Zebranie sianokiszonki w od- powiedniej fazie jest elementem kluczowym do otrzymania wysokojakościowej paszy. Tra- wy najlepiej zbierać w fazie kłoszenia, rośli- ny motylkowe w fazie pączkowania oraz na początku kwitnienia, natomiast GPS w fazie dojrzałości mlecznej. Wpływ na zawartość suchej masy ma wiele czynników, między in- nymi jest to rodzaj zbieranego gatunku oraz sam proces przechowywania sianokiszonek. Materiał zbierany z pola powinien być przy- więdnięty o zawartości od 26 do 40% suchej masy. Dla traw wystarczy podsuszanie do 26-32%, natomiast do roślin motylkowych, które są zdecydowanie bardziej wymagające, wskazane byłoby większe podsuszenie. Jeżeli chodzi o metody zakiszania, to sianokiszonki z traw przechowywane w balotach powinny być podsuszone do 35%. W procesie ścina- nia należy pamiętać, że najlepsza wysokość to 5-8 centymetrów nad ziemią, gdyż wyso- kość ta ogranicza zanieczyszczenie ziemią. Wskutek czego pozbywamy się przetrwalni- ków bakterii kwasu masłowego oraz bakte- rii gnilnych, które zakłócają proces kiszenia. Wyższe cięcie zmniejsza również zawartość włókna, zwłaszcza w przypadku traw. Najlepszą porą na podsuszanie są godzi- ny od 9:00 do 17:00. Przy zbiorze istotne znaczenie ma fakt, iż w godzinach popołu- dniowych zawartość cukru w roślinach jest większa. Odpowiednie pocięcie materiału znacznie ułatwia jego ubicie, a tym samym usunięcie powietrza, co wpływa na proces dobrego zakiszania. Dla traw oraz roślin mo- tylkowych sieczka powinna mieć długość 2-5 centymetrów, natomiast przy GPS 4-8 centy- metrów. W przypadku gdy w swoim gospodarstwie nie posiadamy betonowych silosów, najod- powiedniejszym miejscem na przygotowanie pryzmy jest grunt przepuszczalny, położo- ny wyżej, aby zapobiec gromadzeniu się wód opadowych. Spód powinien być wyłożony folią bądź czystą słomą. Pryzma powinna być sporządzana maksymalnie 3 dni, gdyż wydłu- żenie tego czasu zakłóca proces zakiszania. Następnie należy szczelnie przykryć pryzmę folią oraz obsypać. Sylwia Dunaj WODR WYWIAD NUMER 30 TECHNIKA ROLNICZA NUMER 51 AgroNews .com.pl 39. Orka – niezbędny element rolnictwa czy przeżytek obniżający jakość gleby? Choć dla wielu rolników uprawa bez orki nie istnieje, nie jest to najbardziej przyjazna dla zdrowia gleby praktyka. Co za tym idzie, coraz częściej borykamy się ze zuboże- niem i erozją gleby. Okazuje się jednak, że przechodząc na uprawę bezorkową, możemy nie tylko poprawić stan podłoża, ale także zaoszczędzić pieniądze na nawożeniu i zmaksymalizować plony.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=