Gazeta Nr 52
AgroNews .com.pl 17. Nowe techniki genomowe: innowacje w produkcji żywności Nowe techniki genomowe mogą być szansą dla rolnictwa i przyczynić się do realizacji celów Europejskiego Zielonego Ładu. Co to jest NGT, jakie nowe szanse otwiera przed rolnictwem i przede wszystkim jak do tego tematu podchodzą sami zainteresowani produkcją żywności? M arta Nowak-Woźnica: W jaki sposób technologia CRISPR i technologia NGT mogą zmo- dernizować uprawę ziemniaków w Polsce, zwiększając zrównoważony rozwój, przy- stępność cenową i wydajność? PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 52 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 52 16. AgroNews .com.pl d r Mariette Andersson, Szwedzki Uniwer- sytet Nauk Rolniczych (SLU), profesor na Wydziale Hodowli Roślin: Tradycyjna ho- dowla roślin trwa bardzo długo, od 12 do 30 lat, zanim nowe odmiany pojawią się na ryn- ku. NGT są precyzyjne i skuteczne, a także mogą skrócić ten czas do 1/3. Zaletą jest to, że można wybrać już preferowaną odmia- nę i dodać jedną lub kilka cech. Na przykład można wziąć najpopularniejszego ziemniaka spożywczego i dodać mu odporności na za- razę ziemniaczaną, najczęstszą chorobę tej uprawy. Pola ziemniaków opryskuje się 7–15 razy w sezonie wegetacyjnym, aby zwalczać i zapobiegać tej chorobie. Dzięki NGT można szybko połączyć preferencje konsumentów z cechami zrównoważonego rozwoju, które będą miały ogromne znaczenie dla rolników. Marta Nowak-Woźnica: Jako NGT przyczy- ni się do zwiększanie konkurencyjności pol- skich rolników na rynku światowym? dr Mariette Andersson: Na arenie między- narodowej technologie te są już stosowane w hodowli, a odpowiednie odmiany są już dostępne na rynku lub wprowadzane na ry- nek. Jeżeli NGT będą inaczej regulowane w UE w porównaniu z resztą świata, rolnicy ze Wspólnoty stracą konkurencyjność w porów- naniu z rolnikami spoza UE, którzy będą mieli dostęp do nowoczesnych odmian wymaga- jących mniejszego nakładu nawozów, wody i pestycydów. Co więcej, dzięki NGT można dodać cechy ważne dla plonów stabilnych pod względem klimatycznym, zredukować marnowanie żywności (usunąć np. brązowie- nie), uzyskać zdrowsze produkty spożywcze (przekąski ziemniaczane niezawierające akry- lamidu) i wiele, wiele więcej. Marta Nowak-Woźnica: Biorąc pod uwagę Pana rozległe doświadczenie w uprawie buraków cu- krowych i pełnione funkcje w jaki sposób Pana zdaniem NGT może wspierać zrównoważoną produkcję żyw- ności w Polsce? Jakie są Pana poglądy na temat imple- mentacji NGT w przemyśle rolno-spożywczym i jakie korzyści może to przynieść zarówno rolnikom, jak i kon- sumentom? Krzysztof Nykiel, Prezes Związku Producentów Bu- raka Cukrowego: -NGT to wiele korzyści, zwłaszcza w uprawie buraków cukrowych, dotyczy to odporność na choroby i szkodniki, ograniczenia stosowania środków ochrony roślin oraz poprawy wydajności. Zmiany te wpi- sują się w podejście polskiego sektora rolnego do bar- dziej zrównoważonego systemu rolno-spożywczego. Uregulowanie NGT, to nie tylko wsparcie dla innowacji, ale także krok w zapewnieniu suwerenności żywnościo- wej Europy. Marta Nowak-Woźnica: Jakiego rodzaju wsparcie lub zmiany polityki są Pana zdaniem niezbędne ze strony polskiego rządu, aby ułatwić przyjęcie NGT przez lokal- nych rolników? Krzysztof Nykiel: Ważne, że Parlament Europejski wy- słuchał głosu nauki i głosował za potrzebami rolników. Innowacje zawsze były bardzo ważne dla sektora bura- ków. Zauważamy jednak, że Parlament Europejski gło- sował za przepisami, które mogą prowadzić do dodatko- wych obciążeń administracyjnych. Żałujemy również, że niektóre kwestie ponownie uległy polaryzacji, co dopro- wadziło do wprowadzenia nienaukowych przepisów, ta- kich jak wykluczenie z tych technik odmian tolerujących herbicydy. Przypominamy, że w przyrodzie istnieje tole- rancja na herbicydy i że uprawa buraków cukrowych to- lerujących herbicydy może pomóc w znacznym zmniej- szeniu zużycia środków produkcji. Marta Nowak-Woźnica: Jako młody rolnik, jakie możli- wości i wyzwania stoją przed Tobą, jeśli chodzi o rów- noważenie tradycyjnych metod rolnictwa z nowocze- snymi technikami, takimi jak nowe techniki genomiczne (NGT)? Jak odnosisz się do tych wyzwań, aby utrzymać produktywność i jakość? Marcin Gryn, młody rolnik, absolwent studiów magi- sterskich na kierunku rolniczym na Wydziale Rolnictwa i Biologii SGGWwWarszawie, wiceprezes Polskiego Związku Producentów Zbóż: Z mojego punktu widzenia każda szansa jest zarazem wyzwaniem, ponieważ trzeba Marcin Gryn, młody rolnik, absolwent studiów magisterskich na kierunku rolniczym na Wydziale Rolnictwa i Biologii SGGWwWarszawie, wiceprezes Polskiego Związku Producentów Zbóż
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=