Gazeta Nr 52

WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 52 ją mądrze wykorzystać. Co więcej ilość moż- liwości jest dziś tak duża, że trzeba je odkryć i odpowiednio wyselekcjonować. Pokolenie XXI w oraz końca XX w wychowane zosta- ło wraz z rozwojem cyfryzacji, która nieod- łącznie nam dziś już towarzyszy . Jako dziec- ko miałem w zwyczaju grywać w symulator farmy, ale w prawdziwym świecie produkcji żywności nie da się symulować. Musimy pro- dukować żywność by zapewnić bezpieczeń- stwo żywnościowe, ale robić to tak by pro- dukcja była rentowna dla gospodarstw, by przetrwała. Rolnictwo ma to do siebie, że to produkcja pod gołym niebem, a na polu to nie my stawiamy wa- runki, ale natura, do której my możemy się jedynie dostosować, a im szybciej zdamy sobie z tego spra- wę - tym lepiej dla nas. Możemy to robić poprzez odpowied- nią dbałość o pod- stawowe narzędzie pracy rolnika, jakimi są gleba, poprzez ochro- nę roślin, a także procesy hodowlane. Jak się okazuje, zmiany postępują na tyle szybko, że dotychczasowe techniki nie są już wystar- czające, zatem potrzeba wprowadzania in- nowacji, w tym NGT jest dziś bezdyskusyjna. Patrząc w przyszłość, nie widzę innej możli- wości jak budowa ich na solidnym fundamen- cie doświadczenia, jednocześnie mając na uwadze ciągłe obserwacje i potrzebę zmian. W rolnictwie często najgorszą decyzją, jest jej brak lub zbyt późne podjęcie. Czasu nie da się cofnąć, a wymagająca uprawa roślin nie wybacza błędów. Marta Nowak-Woźnica: Patrząc w przyszłość, jak widzisz ewolucję krajobrazu rolnictwa w Pol- sce? Czy są jakieś szczególne zmiany lub meto- dologie, które Twoim zdaniem odegrają znaczą- cą rolę w tej ewolucji? Marcin Gryn: Krajobraz otaczającego nas rolnic- twa ciągle ewoluuje, żeby nie powiedzieć, że XXI w przechodzi rewolucję agrarną. Wwielu gałę- ziach produkcji rolnej, a także z nimi powiąza- nych, w ostatniej deka- dzie dokonał się olbrzy- mi postęp, ale należy pamiętać, że postęp ni- gdy się nie zatrzymu- je, a my musimy za nim nadążać. W dzisiejszym rolnictwie stoi przed nami wiele wyzwań do- tyczących zarówno aspektów ekonomicznych, agronomicznych, środowiskowych jak i społecz- nych. Są to wyzwania trudne, ale właśnie dlate- go to dziś decydujemy się je podjąć i nie chcemy odkładać ich na później, ponieważ ich cel służy efektywniejszej organizacji produkcji rolnej, przy- szłości naszej i całego społeczeństwa. Dziękuję za rozmowę. Uregulowanie NGT, to nie tylko wsparcie dla innowacji, ale także krok w zapewnieniu suwerenno- ści żywnościowej Europy. PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 52 Hodowla kóz w Polsce, czy może przynieść zysk? Globalna populacja kóz nadal rośnie i wynosi obecnie ponad miliard. Rośnie również liczba kóz hodowanych głównie w celu produkcji mleka, ze względu na rosnący popyt na mleko kozie i jego przetwory. Większość świa- towej produkcji kóz mlecznych znajduje się w Azji. Naj- bardziej rozbudowany rynek mleka koziego występuje w Europie, zwłaszcza we Francji. Sektor europejski spe- cjalizuje się w produkcji mleka oraz serowarstwie, a tak- że wspieraniu tradycyjnej produkcji w gospodarstwie. AgroNews .com.pl 19. 18. AgroNews .com.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=