Gazeta Nr 52
PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 52 Wiosenne prace w pasiece Wiosna to czas, kiedy pszczelarze wykonują wiosenne prace w pasiece. Pierwsze czynności wykonywane są w marcu lub kwietniu, w zależności od przebiegu pogody. Na początku pszczelarz sprawdza ilość pokarmu i obec- ność matki pszczelej, a także ocenia kondycję rodziny pszczelej. Jedną z ważnych czynności jest zapewnienie pszczołom przez cały sezon dostępu do wody pitnej. AgroNews .com.pl 25. WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 52 O rganizacja pracy i pierw- sze pożytki pszczele W celu skutecznej organizacji pracy, dobrym rozwiązaniem jest prowadzenie notatek pod- czas przeglądu, które informują pszczelarza o dalszych pilnych działaniach, jakie trzeba bę- dzie wykonać w poszczególnych rodzinach. Terminowe wykonanie prac w pasiece w okresie wiosny jest bardzo ważne, a spóźnie- nie się z pracami może mieć wpływ na wiel- kość produkcji miodu lub innych produktów pszczelich. Rodziny pszcze- le można podzie- lić ze względu na kondycję na trzy grupy: rodziny naj- silniejsze, średnie i najsłabsze. W ro- dzinach najsilniej- szych, pszczelarz w pierwszej kolej- ności powinien do- konać poszerzania gniazda, najlepiej ramkami z węzą. W rodzi- nach słabych należy dokładnie sprawdzić, co jest przyczyną takiego stanu. Czasami może to być wadliwa matka pszczela lub jej brak. W bieżącym roku w warunkach powiatu słu- peckiego pierwszy pożytek rzepakowy pojawił się w trzeciej dekadzie kwietnia. Pszczelarze w tym czasie przywieźli ule z pszczołami bliżej plantacji rzepaku w celu zwiększenia inten- sywności zapyleń i zwiększenia produkcyjno- ści miodu rzepakowego. Słoneczna pogoda w okresie wiosny sprzyjała dobrym zapyleniom roślin. Jednak niedostateczna w ilość opadów niekorzystnie wpływa na kondycję roślin, co w efekcie przyczynia się do mniejszego nektaro- wania roślin. Z informacji uzyska- nych od pszczelarzy powiatu słupeckiego wynika, że silne zdro- we rodziny pszcze- le, które znajdowały się w pobliżu pożyt- ku zgromadziły już od 7 do 10 kilogramów miodu rzepakowego. Pierwsze zbiory roz- poczną się pod koniec drugiej dekady maja. Henryk Matkowski Terminowe wykonanie prac w pa- siece w okresie wiosny jest bardzo ważne, a spóźnienie się z pracami może mieć wpływ na wielkość pro- dukcji miodu lub innych produktów pszczelich. 24. AgroNews .com.pl
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=