Gazeta AgroNews Nr. 53
AgroNews .com.pl 12. PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 53 kowe, wiąże się z wytwarzaniem biomasy, która w większości nie nadaje się do spożycia przez ludzi (produkcja 1 kg białka roślinnego wiąże się z pro- dukcją ok. 3–5 kg biomasy, która nadaje się do spożycia wyłącznie przez przeżuwacze) (…)”. Nie od dziś wszyscy praktycy doskonale zdają sobie sprawę, iż produkcje zwierzęca i roślinna wzajem- nie się przenikają, uzupełniają i stanowią swego rodzaju „żywy organizm”, w którym rośliny i zwie- rzęta funkcjonują na zasadzie symbiozy, a więc w ścisłej zależności, przynoszącej korzyść każdej ze stron. Na pewno cieszy fakt, iż coraz większą uwagę zwraca się na podkreślanie faktu, iż „(…) białka zwierzęce są produkowane w UE zgodnie z najwyższymi na świecie standardami zrównowa- żonego rozwoju w zakresie dobrostanu zwierząt, klimatu i środowiska (…)”. Prawda ta powinna być konsekwentnie przekazywana unijnej opinii pu- blicznej (w tym polskiej!), która nie zawsze zdaje sobie do końca sprawę, z tego, że tzw. reszta świa- ta bardzo dynamicznie rozwija sektor produkcji zwierzęcej, a nasze (unijne/krajowe) minimalne normy ochrony zwierząt (dobrostan) oraz higiena i profilaktyka produkcji są często na poziomie nie- osiągalnym dla producentów spoza UE (a przynaj- mniej nie w tych kosztach produkcji, które aktual- nie ponoszą). Dokumentpoświęcarównieżsporomiejscainnym źródłom białka pochodzenia zwierzęcego, takim jak zwierzęta wodne, owady, a także ogólnemu zagadnieniu, jakim jest zrównoważona akwakul- tura, gdyż także i tu przekroczenie pewnej gra- nicy intensyfikacji produkcji może powodować różnego rodzaju negatywne skutki dla środowi- ska (stosowanie chemikaliów, antybiotyków). Z mojego, zawodowego punktu widzenia, pew- nym wyzwaniem jest stwierdzenie, że „(…) szko- lenia o charakterze ogólnym oraz transfer wie- dzy docierają jedynie do około 10% gospodarstw rolnych UE; (…)”, co z kolei jest wyraźnym wska- zaniem, iż „(…) w trybie pilnym należy nadal in- westować w szkolenia i doradztwo dla rolników, co przyczyni się do rozpowszechniania wiedzy fachowej dotyczącej roślin wysokobiałkowych, najlepszych praktyk, zmian postępowania, upraw użytków zielonych i pozyskiwania białka ze źró- deł alternatywnych (…)”. Mając na uwadze wszelkie wytyczne zawarte w Re- zolucji Parlamentu Europejskiego z 19 października 2023 r. „Europejska strategiawzakresie białka” chcie- libyśmy zaproponować Państwu niezwykle ciekawe, jak sądzę, demonstracje z zakresu produkcji i wyko- rzystania krajowych źródeł białka roślinnego na cele paszowe. Projekt realizowany jest w ramach poddzia- łania 1.2. „Wsparcie dla projektówdemonstracyjnych i działań informacyjnych” objętego Programem Roz- wojuObszarówWiejskichna lata2014–2020. Bezpo- średnim celem naszych działań jest promowanie oraz upowszechnianie wśród rolników dobrych praktyk i innowacyjnych rozwiązań stosowanych w produkcji oraz wykorzystanie krajowych źródeł białka roślin- nego na cele paszowe. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego realizował będzie demonstra- cje związane z uprawą roślin bobowatych oraz wyko- rzystaniem produktów z nich uzyskanych w żywieniu zwierząt (trzoda chlewna i drób). Operacja polegała będzie na założeniu i utrzymaniu w okresie jej realizacji obiektów demonstracyjnych: – typu A, prowadzących produkcję roślin białkowych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Od- mianowego (PDO) w szczególności w stacjach i za- kładach doświadczalnych oceny odmian; – typu B, w gospodarstwach uprawiających rośliny białkowe na nasiona z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich i utrzymujące świnie lub drób oraz – typu Cwpodmiociewytwarzającympasze dla zwie- rząt gospodarskich z wykorzystaniem nasion roślin białkowych uprawianych w kraju. Podczas wizyt w obiektach demonstracyjnych, w za- leżności od rodzaju obiektu, realizowany będzie pro- gramuwzględniającyzagadnienia innowacyjnych roz- wiązań lub dobrych praktyk w uprawach, prezentacja przygotowania pasz i żywienia zwierząt, a także omó- wimy potencjalne problemy wynikające z dotychczas nie stosowanych rozwiązań. Wszelkie szczegóły związane z realizacją projektu i możliwością udziału w demonstracjach (do czego go- rąco zachęcam!) odnajdziecie Państwo na stronie in- ternetowej naszego Ośrodka: www.kpodr.pl . dr inż. Jakub Borkowski, KPODR PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 53 13. AgroNews .com.pl Znane i mniej znane rośliny poplonowe Siew poplonów jest już w Polsce standardem. Przyczyniły się do tego wprowadzone kilka lat temu przepisy, ale nie tylko – rolnicy zauważają bardzo dobry wpływ roślin po- plonowych na stanowisko glebowe. P amiętajmy, że dobrze dobrany poplon pozwala na poprawę życia biologicznego w glebie, a dzięki udziałowi roślin motylkowych czyni glebę zasobniejszą w azot. Dzięki przyoraniu poplonu stanowi- sko jest także bogatsze w składniki pokarmowe, a w przypadku zbioru na paszę powiększamy możli- wości żywieniowe w gospodarstwie. Rośliny międzyplonowe pełnią bardzo ważną rolę ochronną i konserwu- jącą.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=