Gazeta AgroNews Nr. 53
48. AgroNews .com.pl WYWIAD NUMER 30 NUMER 53 rosława Wańkowicza, Przewodniczącego zarzą- du i Karoliny Tarnawskiej, Wiceprzewodniczącej zarządu, podsumowująca dotychczasowe działa- nia, osiągnięcia i dalsze kierunki aktywności Sto- warzyszenia. Jak podkreślali – konsekwentna re- alizacja strategii, opierająca się na dostarczaniu wiedzy i kompetencji, wsparciu dla biznesu, pro- mowaniu produktów rolnictwa zrównoważonego oraz współuczestniczeniu w procesie analiz i opi- niowania regulacji prawnych, pozwoliła zbudo- wać silną pozycję ekspercką Stowarzyszenia na rynku rolno-spożywczym. 10-lecie Polskiego Stowa- rzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności Stowarzyszenie wspólnie z firmą Accenture Polska pu- blikuje regularne raporty, opracowania i analizy. W ramach publikacji raportu „Zrównoważona żywność w Polsce” po raz pierwszy udało się określić poten- cjał rynku żywności zrów- noważonej w Polsce, który w średnim terminie może osiągnąć wartość 64,6 mld zł. Stowarzyszenie działa także aktywnie w obszarze ESG, czego przy- kładem jest wydanie raportu „Moment zwrot- ny w branży spożywczej”. Na potrzeby tego ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE projektu zostało przebadanych ponad 200 przedsiębiorstw działających w sektorze rol- no-spożywczym, a jego wyniki pokazały, że trzy razy więcej firm, które wdrożyły strategię ESG, odnotowało wzrost zysku operacyjnego niż firmy, które tego nie zrobiły. Akademia Zrównoważonego Rolnictwa Ważnym celem naszego Stowarzyszenia jest upowszechnianie wiedzy i tworzenie narzę- dzi dla producentów rolnych, których zada- niem jest ułatwienie przechodzenia na zrów- noważony model rolnictwa. Prze- wodnik Zrówno- ważonego Rolnic- twa to jedyne w Polsce całościo- we kompendium wiedzy na temat rolnictwa zrówno- ważonego, który został dodatkowo przetłumaczony na język angiel- ski i jest wykorzy- stywany bizne- sowo przez firmy członkowskie przy tworzeniu strategii ESG. Został on zintegrowany z platformą edukacyj- ną – Akademią Zrównoważonego Rolnictwa, Temat zrównoważenia rolnictwa i produkcji żywności jest dzisiaj jednym z najważniejszych tema- tów publicznej debaty w dysku- sjach o bezpieczeństwie żywno- ściowym oraz zmianach klimatu, jak również opłacalności pro- dukcji rolniczej w całej Europie. ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE NUMER 53 48. AgroNews .com.pl która obejmuje obecnie 18 obszarów zawiera- jących 69 lekcji poświęconych zrównoważeniu rolnictwa. Elementem aktywności edukacyjnych są działania podejmowane wspólnie z firma- mi członkowskimi, w tym szkolenia, webina- ry, konferencje i dyskusje poświęcone m.in . przyszłości rolnictwa węglowego, znacze- niu bioróżnorodności, raportowaniu zrów- noważonego rozwoju w sektorze rolno-spo- żywczym, gospodarce obiegu zamkniętego w łańcuchu wartości, zarządzaniu odpada- mi w rolnictwie, hodowli, zwiększaniu areału upraw jęczmienia browarnego w Polsce czy nagradzaniu najlepszych absolwentów uczel- ni rolniczych. „Staramy się również adresować wyzwania związane z aspektami społecznymi z jakimi mierzy się rolnictwo. Społecznie odpowie- dzialne rolnictwo nie może funkcjonować bez kobiet. Dlatego podejmujemy również szereg inicja- tyw, których celem jest zwiększenie znacze- nia kobiet w rolnictwie i produkcji żywności” – podkreśla Małgorzata W ramach obchodów 10-lecia odbyła się tak- że debata „Trendy i przyszłość zrównoważe- nia rolnictwa i żywności w perspektywie ko- lejnych 10 lat”. Jej uczestnikami byli: Agata Stolarska, Prezes zarządu Timac Agro Polska, Tomasz Kurpiewski, Sustainability senior ma- nager, McDonald’s Polska, Maria Krawczyń- ska, Dyrektorka generalna i Członkini zarzą- du Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Piotr Popa, Ekspert ds. public affairs, Grupa Żywiec oraz Anna Haase, rolniczka. Moderatorką była Małgorzata Bojańczyk, Dyrektorka Pol- skiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rol- nictwa i Żywności. Źródło: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego Fot. Marta Nowak-Woźnica AgroNews .com.pl 49.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=