Gazeta AgroNews Nr. 53

AgroNews .com.pl 8. decyzję tym, że nie istnieją środki, które po- zwoliłyby na skuteczne zapobieganie dalsze- mu rozprzestrzenianiu się tego szkodnika, a stosowana kwarantanna nie przynosiła zamie- rzonych efektów. Problem związany z występowaniem ston- ki kukurydzianej doty- czy przede wszystkim kukurydzy uprawianej w monokulturze. Za- tem podstawowym sposobem ochrony kukurydzy przed oma- wianym szkodnikiem powinien być płodozmian. Według zaleceń 2-3 letnia przerwa w uprawie kukurydzy na tym samym polu pozwala na przerwanie cy- klu rozwojowego szkodnika Jednak w rejonach wielkoobszarowych upraw kukurydzy lub gdy w gospodarstwie z róż- nych względów nie można przerwać mono- kultury, dostosowanie się do tych zaleceń jest trudne. W programie ochrony kukurydzy znajdziemy preparaty do zwalczania chrząszczy - będziemy mogli wykonać zabieg jeżeli dyspo- nujemy opryskiwaczem, który umożliwi wjazd w wysoki łan kukurydzy. Przykładem wyko- rzystywania metody biologicznej w ochronie kukurydzy przed szkodnikami, jest stosowanie biopreparatów przeciwko omacnicy proso- wiance. Bez wątpienia licznemu występowaniu ston- ki kukurydzianej sprzyjają warunki klimatycz- ne. Rosnące zagrożenie ze strony tego szkod- nika, związane jest z jego doskonałą adaptacją do zmieniających się warunków klimatycznych. Według danych IOR-PIB w latach 2006–2008 pierwsze chrząszcze na polskich plantacjach ku- kurydzy pojawiały się pod koniec lipca lub w połowie tego mie- siąca, tak z czasem termin ten przesunął się na pierwsze dni lipca. Wczesny pojaw szkodnika w uprawie kukurydzy to dłuższy czas jego żerowania i namnażania się na plantacji. Po zniesieniu kwarantanny Komisja Europejska wydała Zalecenia nr 2014/63/UE z dnia 6 lute- go 2014 roku w sprawie środków na rzecz zwal- czania zachodniej kukurydzianej stonki korzenio- wej na obszarach Unii, na których potwierdzono jej obecność. Na podstawie tych zaleceń Instytut Ochrony Roślin-PIB opracował strategię integro- wanej ochrony kukurydzy przed stonką kukury- dzianą. Stosowanie się do tych zaleceń jest do- browolne. Link do zaleceń: https://www.ior.poznan . pl/1034,strategia-integrowanej-ochrony-kuku- rydzy-przed-zachodnia-kukurydziana-stonka-ko- rzeniowa-ulotka Tekst i zdjęcia: Edyta Baca Źródło: IOR-PIB PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 53 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 53 9. AgroNews .com.pl Problem związany z występowa- niem stonki kukurydzianej doty- czy przede wszystkim kukurydzy uprawianej w monokulturze. Europejska strategia w zakresie białka Prawidłowy wzrost, rozwój i utrzymanie organizmu w dobrym zdrowiu uzależnione jest od dostarczenia skład- ników pokarmowych w optymalnej jakości i ilości. Są to związki organiczne: białka, cukry, tłuszcze, witaminy oraz związki nieorganiczne: woda i sole mineralne. Składnika- mi, które dostarczają energię są cukry, tłuszcze i białka, a do składników budulcowych zaliczamy białka, tłuszcze, sole mineralne i wodę. B iałko ma zasadnicze znaczenie zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Jest ono niezbędnym składnikiem spożywanej przez nas żywności i paszy, którą podajemy utrzymywanym zwierzętom gospodar- skim i domowym.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=