Gazeta Agronews Nr 54
PRAWO NUMER 54 Zła passa europejskiego rolnictwa? AgroNews .com.pl 31. 30. AgroNews .com.pl WYWIAD NUMER 30 PRAWO NUMER 54 WWielkopolsce należy się przede wszystkim martwić o planowaną redukcję spożycia mię- sa, a co za tym idzie produkcji zwierzęcej. Na tym głównie opiera się dzisiaj nasza konku- rencyjność. Dotyczy to również eksportu. „Jako WIR jesteśmy na etapie szczegółowej analizy tego dokumentu. Najbliższy czas mu- simy poświęcić na sformułowanie i twardą obronę naszych argumentów w dyskusji o przyszłości europejskiego rolnictwa. Osobi- ście bardzo się zawiodłem na sposobie pro- cedowania tego dokumentu. Lista ekspertów, którzy go przygotowali jest bardzo wąska i zabrakło w nim twardego spojrzenia na rze- czywiste problemy gospodarstw rolnych w wiodących rolniczo krajach UE” – podaje Wielkopolska Izba Rolnicza Kolejna zła wiadomość to powrót i jak się wy- daje chęć sfinalizowania umowy o wolnym handlu z krajami Mercosur. To są nasi konku- renci głównie w obszarze drobiu, ale ostatnio również w zakresie mięsa wieprzowego. Koszt produkcji tucznika w Brazylii jest o połowę niższy od produkowanego w Europie. Motywem dopinania tej umowy jest dążenie Komisji Euro- pejskiej do poprawy pozycji unijnej gospodarki na rynku światowym poprzez eksport dóbr przemy- słowych. Nie może to się jednak odbywać kosz- tem rolników. Wielkopolska Izba Rolnicza wielo- krotnie podejmowała interwencje w tej sprawie. 17 września br. ogłoszono propozycję składu no- wej Komisji Europejskiej, w której Komisarzem ds. Rolnictwa i Żywności ma zostać Christophe Han- sen z Luksemburga. Trudno oprzeć się wrażeniu, że to może również oznaczać marginalizację euro- pejskiego rolnictwa w kontekście innych wyzwań przed którymi staje Unia Europejska. Oczywiście po owocach go poznamy. Niemniej jednak, pocho- dząc z kraju o marginalnym znaczeniu sektora rol- niczego, może nie mieć odpowiedniego wyczucia oraz siły przebicia w Komisji Europejskiej. Polska jest ciągle dużym producentem żywności. Poza nami jest jeszcze tylko kilka krajów, gdzie ten sektor jest znaczący. To jest Francja, Niemcy czy Hiszpania. Będzie to trudne, ale z tymi krajami musimy budować koalicję na rzecz rozwoju nasze- go sektora a nie jego zwijania i dopuszczania do rynku produktów rolnych z obszarów Świata, gdzie nie podlegają one tak ścisłej kontroli jak w krajach UE. Musimy na rzecz tego zdania pozyskać konsu- mentów, którzy nie do końca mogą sobie zdawać sprawę czym grozi marginalizacja sektora rolnego w UE i import żywności. Opracowanie: Andrzej Przepióra, WIR Ostatnie wydarzenia związane z rolnictwem w Unii Euro- pejskiej nie napawają optymizmem. Komisja Europejska ogłosiła wyniki dialogu strategicznego, przy którym zielo- ny ład wydaje się być dzisiaj bardzo przyjazną koncepcją dla rolników. W Co prawda opracowany przez grono ekspertów, w tym, o dziwo reprezentan- tów COPA COGECA, jest dokumentem na bardzo dużym poziomie ogólności, ale wiele jego zapisów brzmi groźnie w kontekście eu- ropejskiego rolnictwa.ropejskiego rolnictwa.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=