Gazeta Agronews Nr 55

WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 55 C orocznie w produkcji trzody chlew- nej choroby różnego typu powo- dują ogromne straty. Najważniej- sze z nich i często występujące w stadach są powodowane przez różne drobnoustroje (wi- rusy, bakterie i tym podobne). Klasyfikacja chorób świń Z uwagi na czynnik chorobotwórczy, choroby dzieli się na następujące grupy. Choroby wirusowe: • pomór afrykański i klasyczny, • choroba Aujeszkyego, • pryszczyca świń, • choroba pęcherzykowa świń oraz pęcherzyko- we zapalenie jamy ustnej, • enterowirusowe zapalenie mózgu i rdzenia, • zespół rozrodczo-oddechowy, • zakażenia rotawi- rusowe, • poodsadzeniowy, wielonarządowy zespół wyniszczają- cy, • zespół skórno- -nerkowy, parwo- wirusowe, rotawi- rusowe, • epidemiczne biegunki, wyniszczające i wymiot- ne, • grypa świń, ospa świń, zakażenia koronawiru- sowe płuc, żołądka i jelit. Choroby bakteryjne: • różyca, bruceloza, leptospiroza, listerioza, gruź- lica, •mykoplazmowe zapalenie płuc, • pastereloza, • zakaźne zanikowe zapalenie nosa, • streptokokoza, • pleuropneumonia, • zespół zaburzeń oddechowych, • dyzenteria i spirochetoza, • rozrostowe zapalenie jelit i salmonelloza, • kolibakterioza prosiąt i choroba obrzękowa, • zakażenia gronkowcami oraz martwicowe zapalenie jelit u prosiąt, • tężec, chlomydioza, promienica. Choroby pasożytnicze: • kokcydiozy, • toksoplazmozy, • glistnica, •węgorczyca, • świerzb, •wszawica, •włośnica. Choroby niezakaźne: • anemia, •wrodzona rozkroczność, • kanibalizm, • zespół stresu, niedoboru żywieniowego, •mykotoksykozy i wrzody żołądka. Najgroźniejsze rodzaje zakażeń Obecnie najgroź- niejszą chorobą świń jest pomór afry- kański świń (ASF) . Jest to choroba wi- rusowa powodują- ca ogromne straty w produkcji trzody chlewnej. Choroba ta jest zakaźna i zaraźliwa. Wirus wywołujący tą chorobę jest spokrewniony z wirusem po- moru klasycznego, odznacza się dużą odpor- nością na temperaturę, czynniki chemiczne oraz na różne warunki środowiskowe. Wieloletnie badania udowodniły, że utrzymu- je się w wychłodzonym mięsie nawet 5 mie- sięcy, w szpiku kostnym ponad 6 miesięcy, we krwi w temperaturze pokojowej 10-18 tygo- dni. Zakaźność tego wirusa w temperaturze 5 stopni Celsjusza utrzymuje się nawet przez 6 lat, natomiast w temperaturze pokojowej ży- wotność zachowuje przez 18 miesięcy. Czyli w obniżonej temperaturze rozwój wirusa ASF utrzymuje się się bardzo długo, a w wyższych Obecnie najgroźniejszą chorobą świń jest pomór afrykański świń (ASF). Jest to choroba wirusowa po- wodująca ogromne straty w pro- dukcji trzody chlewnej. PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 55 temperaturach ulega skróceniu – w tempe- raturze 55 stopni Celsjusza wirus ginie po 45 minutach. W ostatnich latach ASF stał się w Polsce naj- groźniejszą chorobą zakaźną wśród trzody chlewnej. Zainfekowane świnie są trwale za- każone, a wirus jest obecny we wszystkich płynach ustrojowych, wydzielinach i wydali- nach. Rozsiewanie wirusa odbywa się zwy- kle po 7-10 dniach od wystąpienia gorączki. Najszybszą drogą rozsiewu są odchody oraz aerozol z płuc. Wirus może być przenoszony ze zwierząt chorych na zdrowe poprzez kon- takt bezpośredni albo pośredni (przez paszę, ściółkę, wodę, a także owady i przedmioty codziennego użytku). Szybkość zakażenia przebiega również po- przez kontakt bezpośredni, a utrwala się w stałe zakażenia w danej okolicy poprzez ozdrowieńców i bezobjawowych nosicieli. Jednak obecnie największym wektorem roz- przestrzeniania się ASF jest dzik, dlatego sys- tematycznie redukuje się jego liczbę. Dlatego rolnik, producent trzody chlewnej, musi pro- wadzić skuteczną bioasekurację w swoim go- spodarstwie, tak aby zniwelować możliwość przedostania się tego groźnego wirusa do swojego stada. Inną, groźną chorobą dość powszechnie wy- stępującą jest różyca , która jest chorobą bakteryjną stosunkowo prostą do zdiagno- zowania dzięki trzem charakterystycznym postaciom. Jest to postać posocznicowa, gdzie występują ciemnoróżowe plamy na skórze oraz podwyższenie temperatury ciała, czasem występuje postać pokrzywkowa, czy- li niebiesko-czerwone obrzęki przechodzą- ce w strupy, a dalej postać przewlekła, która kończy się charłactwem, a w konsekwencji przewlekłym zapaleniem stawów. Tak czy inaczej zawsze choroba ta powoduje straty w produkcji. Rolnik w celu zapobiegnięcia wy- stępowaniu w stadzie różycy świń powinien stosować odpowiednie szczepienia, dbać o warunki środowiska, odpowiednią wentyla- cję, właściwe żywienie i eliminować nagłe zmiany pasz. Następną groźną chorobą świń wysoce zaraźli- wą wywoływaną przez wirusa jest choroba pę- cherzykowa . Jej zakażenie przebiega poprzez kontakt ze zwierzętami chorymi, wtedy na tar- czy ryjków pojawiają się charakterystyczne pę- cherzyki. Zapobieganie zakażeniu prosiąt pole- ga na utrzymaniu właściwej higieny w kojcach (czyszczenie i odkażanie), a ponadto odpowied- nie żywienie loch prośnych i karmiących w za- kresie witaminy A. Następną ważną chorobą wywoływaną przez wirusa jest zakaźne odoskrzelowe zapalenie płuc u świń, czyli grypa . Zakażenie przebie- ga szybko, głównie drogą kropelkową w czasie kaszlu lub kichania. W zapobieganiu grypie świń bardzo ważne jest zachowanie dobrych warun- ków bytowych, aby nie było zbyt zimno i wilgot- no. Straty w przypadku tej choroby w zakresie zachowania przyrostów dziennych są duże, a rolnik-hodowca musi zadbać o obniżenie wilgot- ności w chlewni, utrzymywać suche stanowiska, unikać przeciągów, zbyt dużej obsady na metr kwadratowy, odpowiednio zbilansowane ży- wienie oraz dezynfekować dwa razy w roku po- mieszczenia, w których przebywają świnie. Kolejną groźną chorobą, powodującą duże stra- ty w produkcji trzody chlewnej są zakaźne bie- gunki prosiąt , których przyczyną jest bakteria. Rozpoznanie tej choroby jest proste, gdyż pro- sięta wydalają odchody wraz ze śladami krwi, co powoduje ich osłabienie i wychudzenie. Niele- czone prosięta szybko padają. Zapobieganie za- kaźnej biegunce prosiąt polega na utrzymaniu właściwej higieny w kojcach (czyszczenie i od- każanie), a ponadto odpowiednie żywienie loch prośnych i karmiących w zakresie dostarczania im odpowiedniej ilości witaminy A. Następną chorobą bakteryjną jest choroba obrzękowa prosiąt , atakuje przeważnie prosię- ta po odsadzeniu. Charakterystycznymi objawa- mi są osowiałość, obrzęki powiek, krtani. Stra- ty mogą sięgać nawet połowy stanu liczebnego. Zapobieganie polega na właściwym żywieniu, wyeliminowaniu z dawek pasz zawierających świeże zboża zaraz po zebraniu, przenoszenie 18. AgroNews .com.pl AgroNews .com.pl 19.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=