Gazeta Agronews Nr 55

PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 55 do innych kojców, a w niektórych przypadkach, gdy już inne środki zawodzą, należy podawać antybiotyki z wodą, oczywiście pod kontrolą lekarza weterynarii. W produkcji trzody chlewnej należy również uwzględnić występowanie chorób pasożytniczych, których szkodliwość jest często niedoceniana, gdyż nie powodują bezpośrednio padnięć zwierząt, ale jednak ich działanie obniża przyrosty i pogarsza jakość pozyskiwanego mięsa. Ponadto choroby pasożytnicze są groźne dla ludzi, na przykład trechinoza czy wągrzyca. Zapobieganie i zwalczanie chorób pasożytniczych polega na eliminowaniu gryzoni w chlewniach i magazynach pasz. Natomiast mięso ubijanych zwierząt musi być zawsze badane. Zwalczanie i zapobieganie chorobom pasożytniczym, szczególnie robaczyc bytujących w przewodach po- karmowych jest trudne i odbywa się przy pomocy środków chemicznych, działających przeważnie na pa- sożyty dorosłe, a nie na ich jaja. Ma w tym miejscu duże znaczenie systematyczne odrobaczanie loch w okresach luźności oraz warchlaków przeznaczanych na tucz. Rolnik powinien zawsze stosować ogólną hi- gienę pomieszczeń inwentarskich, wybiegów i innych pomieszczeń gospodarskich. Oprac. Jan Kałużny WODR TECHNIKA ROLNICZA NUMER 55 Jak cyfryzacja rolnictwa wpływa na gospodarstwa? Rozmowa z Kornelią Kajdą, dyrektorką w eAgronom Polska Technologie cyfrowe stały się powszechne i wszechobec- ne. Nie wyobrażamy sobie dzisiaj nowoczesnego rolnictwa bez wsparcia innowacyjnych programów i aplikacji. Narzę- dzia cyfrowe efektywnie wspierają prace w gospodarstwie i przyczyniają się do poprawy jakości gleby, ochrony klimatu czy redukcji stosowania środków produkcji. 20. AgroNews .com.pl AgroNews .com.pl 21.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=