Gazeta Interaktywna Nr 57

WYWIAD NUMER 30 NUMER 57 Jej niski poziom prowadzi do spadku plonów, wzrostu erozji i obniżenia odporności gleb na zmiany klimatyczne. Głównymi przyczynami zmniejszania się zawartości próchnicy są inten- sywna uprawa mechaniczna, ograniczone stoso- wanie nawozów organicznych oraz nadmierne na- wożenie mineralne. Rola organizmów glebowych Ponad 90% procesów zachodzących w glebie to efekt działalności drobnoustrojów. Bakterie, grzy- by oraz dżdżownice odgrywają istotną rolę w roz- kładzie resztek roślinnych, stabilizacji węgla w glebie i poprawie jej struktury. Organizmy glebo- we wspomagają zatrzymywanie wody, zwiększają bioróżnorodność gleby i przy- czyniają się do jej żyzności. „ Rolnicy często traktują glebę je- dynie jako magazyn składników pokarmowych, nie doceniając roli bytujących w niej mikroor- ganizmów. Tymczasem działania takie jak nadmierne nawożenie azotem, ograniczenie dopływu materii organicznej czy intensywna uprawa mechaniczna mogą negatywnie wpływać na popu- lację pożytecznych mikroorganizmów, osłabiając na- turalną żyzność gleby ”– podkreśla dr Jerzy Próch- nicki, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności. ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE Jak poprawić zawartość próchnicy w glebie? Aby przeciwdziałać degradacji materii organicznej, konieczne jest wdrażanie praktyk regeneratyw- nych, takich jak: • Stosowanie nawozów organicznych – kompostu, obornika czy resztek roślinnych, które wzbogacają glebę w próchnicę. • Ograniczenie orki i intensywnych zabiegów me- chanicznych – co pozwala na zachowanie struktury gleby i zwiększenie ilości materii organicznej. • Zmianowanie roślin i uprawy poplonowe – wspo- magają rozwój mikroorganizmów oraz ograniczają erozję. • Zwiększenie populacji organizmów glebowych – np. poprzez poprawę warunków dla dżdżownic, któ- re spulchniają i napowietrzają glebę. Edukacja na rzecz ochrony gleb Polskie Stowarzyszenie Zrówno- ważonego Rolnictwa i Żywno- ści, poprzez kampanię realizo- waną w ramach projektu Partners for International Business (PIB) „Soil Improvement Poland”, dąży do zwiększenia świadomości na temat znaczenia ochrony gleb. Infografika „Życie glebowe” to kolejny krok w kierunku promowania praktyk, które wspie- rają odbudowę próchnicy i przeciwdziałają degrada- cji gleby. Więcej informacji oraz materiały edukacyj- ne dostępne są na stronie www.polskiegleby.pl Źródło: Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności Ponad 90% procesów zachodzących w glebie to efekt działalności drobnoustrojów ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE NUMER 57 Życie w glebie a jakość plonów – jak przywrócić próchnicę? Badania wskazują, że problem niskiej zawartości próchnicy dotyczy aż 63% polskich gleb, które charakteryzują się jej średnim poziomem (1,01%-2%). C o więcej, 4% gleb w Polsce ma skrajnie niski poziom próchnicy (<1%). Zaledwie 33% gleb moż- na uznać za zasobne w próchnicę (powyżej 2%)1. Pogarszający się stan materii organicznej w glebie stanowi istotne zagrożenie dla stabilności produkcji rolnej i ochrony środowiska. Próch- nica – fundament żyznej gleby Próchnica jest jednym z najważniejszych składników gleby, od którego zależy jej zdolność do magazynowania składników odżywczych, retencji wody oraz utrzymania stabilnej struktury. 50. AgroNews .com.pl AgroNews .com.pl 51.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=