Gazeta Agronews Nr 58

PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 58 Temperatura w chlewni –klucz do zdrowia i wydajności świń Świnie to zwierzęta stałocieplne – temperatura ich ciała wynosi średnio 39°C, a u prosiąt może sięgać nawet 40°C. Mają jednak ograniczoną zdolność regulacji ciepłoty ciała, co czyni je bardziej wrażliwymi na zmiany temperatury, zwłaszcza na przegrzanie. 26. AgroNews .com.pl Mikroklimat ma znaczenie Aby zapewnić zdrowie i wysoką produkcyjność, konieczne jest utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu w chlewni . Składają się na niego: • temperatura i wilgotność powietrza, • prędkość jego ruchu, • stężenie szkodliwych gazów, • zapylenie, oświetlenie i hałas. Nieprawidłowe warunki klimatyczne wpływają nie tylko na zwierzęta , ale też na stan budynków i wyposażenia, przyspieszając ich zużycie. Temperatura odczuwalna nie równa rzeczywistej Zwierzęta odczuwają temperaturę inaczej niż wskazuje termometr. Na temperaturę odczuwalną wpływają: D odatkowo posiadają grubą warstwę tłuszczu i mało gruczołów potowych, co utrudnia chłodzenie organizmu. WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 58 •wilgotność, •wiek i kondycja zwierzęcia, • grubość tkanki tłuszczowej, • prędkość ruchu powietrza, • stan zdrowia i apetyt. Zwierzę chore może odczuwać chłód , nawet jeśli innym osobnikom w chlewni jest komfortowo. Wpływ niewłaściwej temperatury i wilgotności Cztery najczęstsze, niepożądane warunki mikroklimatyczne: •Wysoka wilgotność i wysoka temperatura – ryzyko przegrzania, zaburzenia przemiany materii, spadek produkcyjności. •Wysoka wilgotność i niska temperatura – wychłodzenie organizmu, większe zużycie paszy, zaburzenia trawienne. • Niska wilgotność i niska temperatura – rzadko spotykane, ale możliwe w nieociepla- nych budynkach. • Niska wilgotność i wysoka temperatura – możliwe w porodówkach, wpływa negatywnie na błony śluzowe i laktację loch. Aby zapewnić zdrowie i wysoką produkcyjność, konieczne jest utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu w chlewni. AgroNews .com.pl 27.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=