59

PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 59 Żywienie bydła mięsnego Celem opasania bydła jest uzyskanie wołowiny kulinar- nej najlepszej jakości. Walory smakowe i odżywcze mię- sa wołowego zależą przede wszystkim od rasy i żywie- nia, a na efektywność opasu wpływają w 65–70% koszty żywienia. 26. AgroNews .com.pl Pozyskiwane mięso wołowe ma różną zawartość składników odżywczych i rozmaite walory smakowe. Mię- so 600-kilogramowego buhajka rasy mlecznej zawiera 27% tłuszczu, natomiast rasy mięsnej jest chudsze (14% tłuszczu). U bydła mięsnego odkłada się w mięsie więcej białka niż u mlecznego. W celach obliczenio- wych, dla uproszczenia przyjmuje się, że 100 g mięsa zawiera 77 g wody i 23 g suchej masy i że cała sucha masa, to białko. W rzeczywistości jest w niej trochę tłuszczu (ok. 4%) oraz węglowodanów (glikogenu, który ulega po uboju glikolizie do kwasu mlekowego). W tabeli – w celach porównawczych, podano przybliżony skład chemiczny roślin oraz zwierząt i człowieka. Przy podobnym pobraniu energii rasy mięsne w zakresie od 300 do 500 kg lepiej przyrastają niż rasy mlecz- ne. Wołowina w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, np. wieprzowiną, zawiera mniej tłuszczu, ma wy- soką wartość odżywczą i charakteryzuje się dobrymi walorami smakowymi, zawiera substancje bioaktyw- ne, które stymulują prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, a jego składniki występują w proporcji optymalnej fizjologicznie. Powinno być mięsem kulinarnym, nieprzeznaczonym do przetwórstwa. Co je bydło mięsne? Typowy podział na żywienie zimowe i letnie, to skarmianie różnych pasz dostępnych sezonowo – zielonki, buraki, kiszonki i inne. Najdłuższe jest żywienie zimowe ‒ trwa ok. 7 miesięcy (210 dni) i obejmuje okres od połowy października, całą zimę i część wiosny – do maja. U bydła mięsnego apetyt rośnie późną jesienią, ponieważ zwierzęta przygotowują się do zimy gromadząc rezerwy energetyczne i pokarmowe. Zmienia się u nich okrywa włosowa na zimową, chroniącą przed opadami atmosferycznymi, wiatrem i zimnem. Jeżeli po okresie żywienia pastwiskowego bydło ma dobrą kondycję, zimą może otrzymywać jedynie pasze objęto- ściowe. Zwierzęta ras charolaise i blonde d’Aquitaine późno dojrzewają i nadają się do intensywnego (alkierzowego) opasu do wysokiej masy ciała, gdyż tłuszcz odkłada się u nich później, niż u zwierząt ras wcześnie dojrzewających. Zwierzęta ras aberdeen angus i hereford mają mniejszy kaliber i dojrzewają wcześniej, przez co wcześniej odkładają tłuszcz. Nadają się więc do opasu półintensywnego (z jednym sezonem W Polsce wołowinę produkuje się najczęściej w stadach bydła mlecznego, choć coraz czę- ściej w stadach o jednostronnym użytkowaniu mięsnym. WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 59 AgroNews .com.pl 27. Składnik Rośliny Zwierzęta Człowiek woda 75,0 60,0 65,0 związki mineralne 2,0 4,0 2,0 cukrowce 18,0 5,8 2,0 tłuszcze 0,5 11,0 10,0 białka 4,0 19,0 20,0 kwasy nukleinowe 0,5 0,2 1,0

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=