Druga połowa października przyniosła wyraźny spadek notowań cukru – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA .
W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 2% do 433,9 USD/t, a biały w Londynie stracił też 2%, spadając do 545,7 USD/t. W ujęciu dwutygodniowym spadki przekroczyły 7%, a w relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 26%, a białego o 25%.
Powodem ostatnich przecen jest poprawa zaopatrzenia, głownie za sprawą większej podaży z Brazylii i Indii, a także mniejszego zapotrzebowania ze strony Rosji i Chin. Światowy bilans cukru, który trzeci sezon z rzędu będzie charakteryzować się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, przemawia za dalszymi przecenami.
Dużo będzie zależeć od kursu walut i sytuacji ekonomicznej na świecie.
Źrodło: FAPA/FAMMU
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu