Na krajowym rynku żywca odnotowano dalszy spadek cen skupu trzody chlewnej i bydła.
Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 08-14.07.2013 r. za żywiec wieprzowy przeciętnie płacono 5,67 zł/kg , o około 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% więcej niż przed miesiącem i w analogicznym okresie 2012 r.
Według danych Komisji Europejskiej w dniach 08-14.07.2013 r. średnia unijna cena skupu żywca wieprzowego wynosiła 178,13 EUR za 100 kg (masy poubojowej schłodzonej kl. E) i była o ponad 1% wyższa niż tydzień wcześniej. Krajowa cena wyrażona w walucie unijnej (174,55 EUR za 100 kg) była znacz ą co wyższa ni ż w Danii, w Belgii i w Holandii (o 10-11%) oraz we Francji (o 4%) i zbliżona do ceny w Niemczech.
Czytaj także:
Kolejny miesiąc wzrostu cen kurcząt!
Kwartalne podsumowanie eksportu i importu jaj
Żywiec wołowy w kraju skupowano średnio po 5,96 zł/kg wobec 5,97 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena skupu tego żywca była o 0,5% niższa niż przed miesiącem i 6% niższa niż przed rokiem.
Kurczęta brojlery w drugim tygodniu lipca 2013 r. skupowano przeciętnie po 4,21 zł/kg , o ponad 1% drożej ni ż w poprzednim tygodniu i o 4% drożej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku kurcz ę ta były o 5% droższe. Za indyki w analizowanym tygodniu uzyskiwano 6,05 zł/kg , o około 1% mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była o 2% wyższa niż przed miesiącem i o 13% wyższa ni ż przed rokiem.
Źródło: Agencja Rynku Rolnego
Redakcja AgroNews fot. sxc.hu