IV kwartał ub.r. i trzy pierwsze kwartały br. charakteryzowały się stopniowym wzrostem cen skupu mleka w Polsce – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
We wrześniu br. tendencje te jeszcze się nasiliły. Według danych GUS w ubiegłym miesiącu mleczarnie płaciły przeciętnie 138,34 zł za hektolitr surowca, czyli więcej o 4% wobec sierpnia br. i o 20% w relacji rocznej.
Czytaj także:
Rekordowa wartość eksportu serów z Polski
IERiGŻ: ceny żywności wzrosną!
GUS: Pogoda pogorszyła wysokość zbiorów warzyw!
Jest to poziom rekordowy, przekraczający o prawie 5% poprzedni rekord z grudnia 2007 roku. Podwyżkom sprzyja przede wszystkim korzystna koniunktura na światowym rynku mleka, co przekłada się na duże możliwości eksportu przetworów mleczarskich i nasilającą się walkę o surowiec.
Oceniamy, że tendencje wzrostowe cen skupu utrzymają się w IV kwartale br., ewentualnych obniżek można natomiast spodziewać się w 2014 roku.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu