Komisja Europejska w najnowszej prognozie przewiduje, że trend spadkowy produkcji wieprzowiny w UE będzie się utrzymywał przez cały rok 2017.
Mniej świń w UE
Liczba świń hodowlanych w krajach unijnych na koniec 2016 roku spadła o 2 proc. Redukcja pogłowia wyniosła tyle samo co w roku 2015. W grudniu 2016 pogłowie loszek pokrytych po raz pierwszy wzrosło o 1,4 proc. (po 6 proc. spadku w 2015 roku). W rezultacie produkcja wieprzowiny w pierwszym kwartale 2017 spadła o 1,4 proc.
Utrzyma się spadek produkcji wieprzowiny
Trend spadkowy produkcji wieprzowiny będzie się utrzymywał przez cały rok 2017, ale stopniowo będzie łagodzony przez wzrost produkcji na niektórych fermach spowodowany lepszymi cenami tuczników.
Prognozy Komisji przewidują roczną produkcję wieprzowiny w 2017 roku na poziomie 23,4 miliona ton, co oznacza spadek w stosunku do 2016 roku o 0,6 proc. W 2018 roku przewidywana jest stabilizacja produkcji wieprzowiny – wyjaśnia Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej.
Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com