Aktualnie brak jest czynników fundamentalnych, które świadczyły by o wzroście cen skupu żywca wieprzowego w 2018 roku. Jednocześnie oczekujemy poprawy bilansu handlowego mięsem wieprzowym, między innymi ze względu na możliwy wzrost eksportu. Jak wynika z danych MRiRW w okresie I-X 2017 r. z Polski wyeksportowaliśmy 398,5 tys. t mięsa wieprzowego, czyli o 10% więcej w ujęciu rocznym. W 2018 r. prawdopodobnie może utrzymać się wysoki popyt importowy ze strony Stanów Zjednoczonych, które w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2017 r. zakupiły 49,4 tys. t mięsa wieprzowego, czyli aż o 85% więcej w relacji rocznej.
Uważamy, że 2018 r. dla producentów trzody chlewnej może być trudniejszy niż poprzedni rok, ze względu na wzrost konkurencji na rynku światowym, co będzie powodować presję w kierunku spadku cen. Dodatkowo coraz większym problemem jest ASF, który rozprzestrzenia się nie tylko na terenie wschodnich województw Polski, ale również na Mazowszu. Tylko w ciągu pierwszego tygodnia 2018 r. stwierdzono 2 nowe ogniska tej choroby u świń i aż 47 przypadków u dzików.
Rynek mięsa i jaj Magdalena Kowalewska Bank BGż BNP Paribas S.A.
Jaki był 2017 r. na rynku wieprzowiny i co może przynieść nam 2018 r.?
W 2017 r. na rynku mięsa w Polsce w 2017 r. największe średnioroczne wzrosty cen odnotowano w przypadku trzody chlewnej. Jak wynika z danych MRiRW w 2017 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej wyniosła 5,20 zł/kg i była o 8,9% wyższa w porównaniu z 2016 r. Tendencje cenowe w pierwszej połowie były odmienne, od tej, którą mogliśmy obserwować pod koniec 2017. W pierwszej połowie roku utrzymywała się jeszcze tendencja wzrostowa cen i w ostatnim tygodniu czerwca średnio za kilogram trzody chlewnej płacono 5,74 zł (+10% r/r). W kolejnych miesiącach ceny zaczęły spadać i w drugiej połowie września ich poziom był już niższy niż w analogicznych miesiącach 2016 r. Tendencja spadkowa cen utrzymała się do końca 2017 r. i producenci trzody chlewnej zamknęli ubiegły rok uzyskując średnio 4,44 zł/kg żywca, czyli aż o 14% mniej r/r.
Sytuacja na polskim rynku wieprzowiny w dużym stopniu uzależniona jest od tego, co dzieje się na rynku unijnym i światowym. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że przeciętnie w ostatnim tygodniu 2017 r. w UE żywiec wieprzowy skupowano po 141 EUR/100 kg (masa tuszki, klasy S-E), czyli o ponad 5% taniej niż przed rokiem. Spadek cen był spowodowany głównie znacznym zmniejszeniem zakupów ze strony chińskich kontrahentów, o czym szerzej pisaliśmy w poprzednich Agrotygodniach.