piatek

Aktualnie brak jest czynników fundamentalnych, które świadczyły by o wzroście cen skupu żywca wieprzowego w 2018 roku.  Jednocześnie oczekujemy poprawy bilansu handlowego mięsem wieprzowym, między innymi ze względu na możliwy wzrost eksportu. Jak wynika z danych MRiRW w okresie I-X 2017 r. z Polski wyeksportowaliśmy 398,5 tys. t mięsa wieprzowego, czyli o 10% więcej w ujęciu rocznym. W 2018 r. prawdopodobnie może utrzymać się wysoki popyt importowy ze strony Stanów Zjednoczonych, które w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2017 r. zakupiły 49,4 tys. t mięsa wieprzowego, czyli aż o 85% więcej w relacji rocznej.
Uważamy, że 2018 r. dla producentów trzody chlewnej może być trudniejszy niż poprzedni rok, ze względu na wzrost konkurencji na rynku światowym, co będzie powodować presję w kierunku spadku cen. Dodatkowo coraz większym problemem jest ASF, który rozprzestrzenia się nie tylko na terenie wschodnich województw Polski, ale również na Mazowszu. Tylko w ciągu pierwszego tygodnia 2018 r. stwierdzono 2 nowe ogniska tej choroby u świń i aż 47 przypadków u dzików.

 

Rynek mięsa i jaj Magdalena Kowalewska Bank BGż BNP Paribas S.A.

Jaki był 2017 r. na rynku wieprzowiny i co może przynieść nam 2018 r.?
W 2017 r. na rynku mięsa w Polsce w 2017 r. największe średnioroczne wzrosty cen odnotowano w przypadku trzody chlewnej. Jak wynika z danych MRiRW w 2017 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej wyniosła 5,20 zł/kg i była o 8,9% wyższa w porównaniu z 2016 r. Tendencje cenowe w pierwszej połowie były odmienne, od tej, którą mogliśmy obserwować pod koniec 2017. W pierwszej połowie roku utrzymywała się jeszcze tendencja wzrostowa cen i w ostatnim tygodniu czerwca średnio za kilogram trzody chlewnej płacono 5,74 zł (+10% r/r). W kolejnych miesiącach ceny zaczęły spadać i w drugiej połowie września ich poziom był już niższy niż w analogicznych miesiącach 2016 r. Tendencja spadkowa cen utrzymała się do końca 2017 r. i producenci trzody chlewnej zamknęli ubiegły rok uzyskując średnio 4,44 zł/kg żywca, czyli aż o 14% mniej r/r.
Sytuacja na polskim rynku wieprzowiny w dużym stopniu uzależniona jest od tego, co dzieje się na rynku unijnym i światowym. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że przeciętnie w ostatnim tygodniu 2017 r. w UE żywiec wieprzowy skupowano po 141 EUR/100 kg (masa tuszki, klasy S-E), czyli o ponad 5% taniej niż przed rokiem. Spadek cen był spowodowany głównie znacznym zmniejszeniem zakupów ze strony chińskich kontrahentów, o czym szerzej pisaliśmy w poprzednich Agrotygodniach.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics