Aktualne ceny na rynkach rolnych

Sytuacja na rynkach rolnych powoli się poprawia. Poluzowanie obostrzeń związanych z koronawirusem pozytywnie wpływa na gospodarkę. Widać to po popycie i cenach.  Poniżej podsumowanie tego, co obecnie dzieje się na rynkach rolnych.

1. Rynek mleka

Mleko – ceny skupu ustabilizowały się na poziomie 1,35-1,4. Nie mamy dalszych sygnałów o ograniczaniu skupu mleka przez mleczarnie. Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania mleka w proszku i masła. Ze względu na warunki atmosferyczne (brak opadów w kwietniu) produkcja mleka nie zaczęła się jeszcze rozpędzać.

2. Trzoda chlewna

Po ostrym tąpnięciu i spadku do poziomów nawet 3,8 zł/kg żywca, nastąpiło odbicie i powolny wzrost ceny. Na dzisiaj średnia cena wynosi około 5,30 zł/kg żywca, przy dosyć dużej rozpiętości. Duże promocje cenowe na mięso wieprzowe w sieciach detalicznych oraz przeciąganie odbiorów przez firmy kontraktujące świadczą o tym, że mniejsze ilości mięsa wyjeżdżają z Europy do Chin. Chiny odbudowały częściowo swoje pogłowie oraz w większym stopniu importują wieprzowinę z USA. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało o braku możliwości zrekompensowania rolnikom ze strefy niebieskiej strat wynikających z obniżonych cen skupu. W wyniku naszych działań w strefie niebieskiej wokół Więckowic, udało podnieść się cenę z 2,20 zł/kg do 4 zł/kg. Komisja Europejska nie przewiduje żadnej interwencji na rynku wieprzowiny. Nadchodzą do nas sygnały, że ze względu na zamknięcie rzeźni w Niderlandach oraz w Niemczech, do Polski mogą trafić duże partie tuczników, co znowu zachwieje rynkiem. Podjęliśmy już interwencję w tej sprawie.

3. Żywiec wołowy

Ceny skupu żywca wołowego zaczęły rosnąć. Nie osiągają jednak jeszcze poziomów sprzed roku. Rozpiętość cen jest znaczna i wynosi od 5,20 do 9,00 zł/kg żywca. Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wołowiny. „Odmrażanie” gospodarek oraz powrót gastronomii może sprzyjać dalszemu wzrostowi cen.

4. Żywiec drobiowy

Po dramatycznej zapaści, ceny lekko drgnęły w górę i wynoszą ok. 3,oo zł/kg żywca. Drób jest podstawowym surowcem używanym w gastronomii, w całej Europie „Odmrażanie” gospodarek oraz powrót gastronomii może sprzyjać dalszemu wzrostowi cen. Komisja Europejska nie przewiduje żadnej interwencji na rynku drobiowym. Bardzo niskie ceny drobiu w sieciach (filet – ok. 8-9 zł/kg, ćwiartka – 2,5 zł/kg) świadczą o znaczącym spadku eksportu tego mięsa z Polski.

5. Rynek warzyw i owoców

Po między innymi kilku naszych interwencjach, MRiRW oraz GIS uregulowały sprawę przyjazdu i pracy cudzoziemców w gospodarstwach rolnych w Polsce. Testy CPR mają odbywać się na koszt budżetu państwa, w systemie drive-through. Póki co ceny warzyw i owoców są wysokie. W sieciach detalicznych dominują produkty z importu (Hiszpania, Francja, Holandia). Kilka sieci detalicznych ogłosiło ostatnio zamiar regionalizacji zakupów w miejsce zakupów centralnych. Jeśli rzeczywiście, takie zasady zostaną wdrożone to pomoże to polskim producentom, którzy lokalnie mogą zaoferować mniejsze partie produktów.

Nadprodukcja żywca wieprzowego spowodowana koronakryzysem została zagospodarowana

6. Zboża

Notowania pszenicy konsumpcyjnej z nowych zbiorów, na giełdzie MATIFF – 184,50 euro/t. Po wzroście cen, ich poziom utrzymuje się na stabilnym poziomie. Wysoki kurs euro sprawie, że polski eksport staje się bardziej atrakcyjny.

Andrzej Przepióra
WIR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,175FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,666ObserwującyObserwuj
5,400SubskrybującySubskrybuj

Traktorzysta zasłabł na drodze. W akcji LPR

Do niebezpiecznego zdarzenia doszło na drodze krajowej nr 42 w miejscowości Wąchock w województwie świętokrzyskim. 76-letni traktorzysta zasłabł podczas kierowania ciągnikiem i zjechał do...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE