Bank BNP Paribas: w grudniu ceny żywności wyższe niż przed rokiem

Ceny żywności i napojów bezalkoholowych w grudniu 2020 r. są o ok. 1,4% wyższe niż rok temu, wynika z analizy Banku BNP Paribas. Dla klientów to dobra wiadomość, różnica cen między grudniem 2019 i 2018 wynosiła bowiem blisko 7%. Za świąteczne zakupy być może zapłacimy nawet mniej niż przed rokiem. To efekt specyficznej struktury koszyka produktów, z których przygotowywane są dania na bożonarodzeniowy stół. Część z nich potaniała.

Koszyk produktów na Święta może okazać się tańszy

– Tegoroczne święta będą pod wieloma względami inne niż dotychczasowe. Polacy będą chodzić do sklepów rzadziej i robić bardziej przemyślane zakupy. U części konsumentów pojawią się obawy o sytuację ekonomiczną, które zmniejszą wartość zakupów spontanicznych, pod wpływem impulsu, a wszystkich ograniczą rządowe wytyczne dotyczące organizacji dużych spotkań rodzinnych. Polskie tradycje świąteczne są jednak bardzo silne. Nawet jeśli w mniejszym gronie niż w latach ubiegłych, kolacje wigilijne na pewno się odbędą. Dlatego producenci żywności nie powinni obawiać się drastycznego załamania sprzedaży – tłumaczy Paweł Wyrzykowski, analityk sektora Food&Agri w Banku BNP Paribas.

Spadek dynamiki wzrostu cen

W latach 2015-2019 wartość sprzedaży detalicznej żywności, napojów i wyrobów tytoniowych w cenach stałych, w grudniu była przeciętnie o 25% wyższa niż w listopadzie. Przez pandemię, powtórzenie takiego wyniku wydaje się w tym roku niemożliwe. Pierwsze dziesięć miesięcy roku przyniosło spadek wartości sprzedaży wymienionych produktów o 2% w porównaniu do 2019 roku. W grudniu ta dynamika w relacji rocznej może być podobna – szacują analitycy Banku BNP Paribas.

Pozytywną informacją dla klientów z pewnością jest spadek dynamiki wzrostu cen. Żywność i napoje bezalkoholowe w grudniu 2020 roku są tylko o 1,5% droższe niż rok wcześniej. Co więcej, w kilku kategoriach produktów widoczne są spadki cen. Mniej zapłacimy m.in. za surowe mięso, którego na święta kupujemy więcej niż zazwyczaj. W listopadzie mięso drobiowe było o 6,5% a wieprzowe o 3,3% tańsze niż rok wcześniej. Dzięki tegorocznym dobrym zbiorom, spadły też ceny warzyw, które również znajdują się w świątecznym koszyku. Najlepiej widać to na przykładzie ziemniaków i cebuli, które są odpowiednio o 40% i 22% tańsze niższe niż przed rokiem. Buraki potaniały o 7%.

Bank BNP Paribas udostępnił kalkulator nawożenia i startuje z kampanią edukacyjną

Nieco więcej niż w ubiegłym roku kosztują nas natomiast wypieki. Mąka może być nawet o 8% droższa, co wiązane jest z wysokim poziomem cen pszenicy. O ok. 4% więcej zapłacimy za cukier i twarogi.

– Pandemia uświadomiła wielu Polakom, że warto przykładać wagę do zdrowej diety. To szansa na wzmocnienie odporności i uniknięcie wielu chorób, często określanych w ostatnim czasie jako „współistniejące”, takich jak cukrzyca. Tegoroczne święta spędzimy w węższym gronie niż zazwyczaj. To dobry czas na eksperymenty kuchenne i przygotowanie dań, które nie tylko będą nam smakowały, ale też nie odbiją się negatywnie na zdrowiu mówi Paweł Wyrzykowski.

Pełną analizę Banku BNP Paribas można znaleźć tu: https://agronomist.pl/articles/rynek-zywnosci-przed-swietami-konsumenci-nie-powinni-znaczaco-odczuc-wzrostu-cen

Źródło: Bank BNP Paribas

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,175FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,670ObserwującyObserwuj
5,400SubskrybującySubskrybuj

Co z kwietniową publikacją wyceny wartości hodowlanej bydła?

Hodowcy bydła mlecznego i producenci mleka są zaniepokojeni brakiem publikacji kwietniowej wyceny wartości hodowlanej samców i samic. Dr Agnieszka Nowosielska, dyrektor ds. Hodowli Polskiej...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE