Boczniaki – skuteczny sposób na zarobek

Trudności ze zbytem powszechnie uprawianych roślin polowych oraz niesatysfakcjonujące rolników ceny płodów rolnych sprawiają, że coraz częściej poszukują oni dodatkowych źródeł zarobkowania.

Jednym z nich może okazać się uprawa grzybów jadalnych, m.in. boczniaka, który ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze zyskał uznanie konsumentów.

Boczniak jest grzybem występującym w naturze. Na przedwiośniu lub późną jesienią, na obumarłych pniach drzew liściastych (dębu, klonu, olchy, topoli) tworzą się charakterystyczne, dachówkowato ułożone owocniki.
Uprawę boczniaków w warunkach sztucznych rozpoczęto w 1897 roku we Francji. W Polsce uprawa tego grzyba zaczęła się upowszechniać w latach 80-tych ubiegłego stulecia. Z roku na rok przybywa producentów i konsumentów boczniaka. Duża część krajowej produkcji eksportowana jest do krajów Europy Zachodniej i Ameryki Północnej.

Towarowa uprawa boczniaka jest dużą szansą dla tych, którzy posiadają niewykorzystane budynki np. szklarnie, puste hale, namioty foliowe itp.
W praktyce stosuje się wiele sposobów uprawy boczniaka, jednakże nie wszystkie przynoszą producentom zadowalające efekty.

O jakości i wielkości plonu decydują głównie:

  • właściwie przygotowane podłoże,
  • grzybnia dobrej jakości,
  • warunki mikroklimatyczne panujące w pomieszczeniu, w którym prowadzone jest produkcja, m.in. temperatura i wilgotność powietrza, zawartość CO2, oświetlenie.

Źródło: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl

Poprzedni artykułMaszyny do zbioru zielonek
Następny artykułKto ma owce, ten ma co chce?

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,620ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Bogdan Konopka: Sytuacja związana z występowaniem grypy ptaków w Polsce jest bardzo poważna

Błyskawicznie rośnie liczba ognisk ptasiej grypy. W ubiegłym roku potwierdzono 51 ognisk grypy ptaków, w tym w połowie kwietnia mamy już 164 ogniska.  Czy...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE