Bronisze: jabłka droższe o połowę, warzywa dużo tańsze

Ceny jabłek są o połowę wyższe niż rok temu. Niskie są natomiast ceny warzyw i grzybów – informuje Małgorzata Skoczewska z Rynku Hurtowego w Broniszach.

\"\"

Ceny jabłek wyższe, ale jest ich mniej

Kwietniowe i majwe przymrozki dały się we znaki producentom jabłek.

– Najbardziej uszkodzone są w tym roku stare odmiany takie jak Lobo, Cortland, Jonagoldy i Idared. Najmniej ucierpiały Gloster, Ligol, Gala i Champion – wylicza Skoczewska.

Z tego powodu podaż jabłek jest niższa. Wyższe są natomiast ceny. Nawet o połowę.

– Ceny jabłek, w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach, wahają się od 30 zł do 45 zł za skrzynkę 15 kg. Czyli od 2 do 3 zł za kilogram. Jest to o połowę więcej niż rok temu. Przetwórnie na Mazowszu płacą producentom, w zależności od podaży, do 80 groszy za kilogram jabłek – informuje Skoczewska.

Małe dostawy śliwek i gruszek

W tym roku będzie także mniej śliwek. Plony są prognozowane na poziomie 60 proc. ubiegłorocznych.
Ceny niektórych odmian śliwek są nawet dwukrotnie wyższe niż rok temu.

– Teraz ceny wahają się od 3,50 do 6 zł za krajowe węgierki i odmiany wielkoowocowe – mówi Skoczewska.

Mniej jest również gruszek i są one znacznie mniejsze, z powodu braku w owocach gniazd nasiennych.

– W okresie tworzenia zawiązków owoców mróz i zmroził gniazda nasienne. Sadownicy chcąc uratować choć w części plony opryskiwali sady gruszowe gibereliną (fitohormon wzrostu roślin). Udało się utrzymać owoce i stymulować ich wzrost, ale gruszki nie mają gniazd nasiennych. Można śmiało zjeść taką gruszkę w całości. W ten sposób wyhodowane owoce są mniejsze i mają tendencje do opadania – czytamy w komunikacie Rynku Hurtowego w Broniszach.

Dużo warzyw i grzybów

W tym roku na Rynku Hurtowym w Broniszach niskie są ceny warzyw – pomidorów, ziemniaków, papryki – oraz grzybów.

Ceny pomidorów gruntowych wahają się od 80 groszy za kilogram do 1,20 zł (opakowania po 18 kg). Tanie są także pomidory czerwone pochodzące z upraw pod osłonami. Cena maksymalna za klasę I nie przekracza 2,60 zł za kilogram (opakowania po 6 kg). Malinowe odmiany droższe cena za kilogram 4-6 zł.

Ceny papryki są zbliżone do ubiegłorocznych. Papryka kolorowa sprzedawana jest od 3 do 3,75 zł za kilogram (opakowania po 5 kg), zielona od 2 do 3 zł za kilogram.

Kończą się dostawy gruntowych ogórków, dlatego cena nieznacznie wzrasta. W ciągu tygodnia wzrosła o 30 groszy i teraz kształtuje się od 2 zł do 3,3 za kilogram.

W rejonach, gdzie są lżejsze gleby i nie jest mokro kopane są ziemniaki. W okresie wykopków można je kupić najtaniej. Worek 15 kg można dostać za 5 zł, w ofercie hurtowej w Broniszach, czyli 33 grosze za kilogram. Cena za chętnie kupowaną na Mazowszu Irgę to 6 – 7 zł za worek.

Jak zwykle o tej porze ceny krajowych warzyw korzeniowych są dość niskie.

Marchew w ofercie hurtowej jest w cenie od 50 groszy do 70 groszy za kilogram.

W ostatnim tygodniu niska była podaż fasolki szparagowej, co automatycznie wpłynęło na wzrost ceny.
Obecnie cena kilogram waha się od 4 zł (gruntowa) do 7 zł (produkcja tunelowa). Opakowanie to 5 kg. Różnica w cenie 2016/2017 jest znaczna, i w minionym tygodniu cena była dwukrotnie wyższa, porównując z minionym.

Dla smakoszy i amatorów grzybów ten rok jest doskonały. W ofercie handlowej grzyby są każdego dnia. Przywożone do Bronisz z Mazowsza, Mazur i Podlasia. Kurki są sprzedawane po 16 zł za kg (oferta hurtowa), borowiki 22 zł/kg, podgrzybki można dostać już po 12 zł/kg.

oprac. Kamila Szałaj, fot. pixabay.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 1 =