Ceny bydła lecą na łeb, na szyję

Od początku lutego ceny bydła rzeźnego systematycznie maleją – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w zakładach mięsnych w ostatnim tygodniu marca (26.03-1.04) wyniosła 6,24 zł/kg żywca. To prawie o 7 proc. mniej niż w ostatnim tygodniu stycznia, kiedy ceny osiągnęły najwyższy poziom w historii 6,70 zł/kg.

Mimo tych spadków ceny są nadal na stosunkowo wysokim poziomie. Obecna cena jest o 14,8 proc. (0,80 zł/kg) wyższa niż przed rokiem. Jest jednocześnie o 34 proc. wyższa niż przeciętnie w ostatnim tygodniu marca w latach 2007-11. Na notowane w ostatnim okresie spadki cen wpływ miało prawdopodobnie umocnienie się złotego wobec euro. W pozostałych krajach UE również notowane są spadki cen bydła, ale ich skala jest znacznie mniejsza niż w Polsce.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Arktyczny chłód nadpływa nad Polskę. Uwaga na przymrozki!

Najbliższy tydzień zapowiada się jako pochmurny i deszczowy. Intensywnie popada szczególnie w weekend na Pomorzu oraz w Sudetach. Na północnym wschodzie i w rejonach górskich możliwe opady deszczu ze śniegiem i samego...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics