Ceny masła zwyżkują!

Ceny masła na głównych rynkach UE po dynamicznych zwyżkach na przełomie marca i kwietnia, od drugiej połowy czwartego miesiąca bieżącego roku wykazywały niewielkie wahania – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

 

\"\"

 

Sytuacja była stabilna aż do sierpnia 2013 roku, od kiedy notowane są delikatne, aczkolwiek systematyczne zwyżki. Ponadto ceny tego tłuszczu wciąż utrzymują się na znacznie wyższym poziomie niż przed rokiem. Na ostatnie wzrosty cen pewien wpływ ma m.in. pogoda. W ciągu ostatnich dwóch miesięcy w wielu krajach UE praktycznie nie odnotowano większych opadów deszczu, co przełożyło się na słabszy wzrost pastwisk i niższą produkcję mleka.

Czytaj także:
GUS: podsumowanie ubiegłorocznej produkcji w sektorze rolno-spożywczym

Kwota mleczna przekroczona. Polska musi zapłacić!
Kolejny polski produkt zatrzymany przez Rosję

W dniu 1. września 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 4,15 EUR/kg i była o niemal 1,6% wyższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 37,88% wyższym niż w analogicznym okresie 2012 roku).

W tym samym czasie ceny masła zwyżkowały także na rynkach głównych unijnych producentów, jakimi są Niemcy i Holandia. W przypadku naszego zachodniego odnotowano 2,4% wzrost w skali miesięcznej do 4,3 EUR/kg. Zwyżka w Holandii był natomiast nieco mniej dynamiczna (+1,44% do 4,22 EUR/kg). W obu przypadkach ceny te są obecnie o 36% – 38% wyższe niż przed rokiem. Na początku września nieco dynamiczniej niż średnio w UE rosły ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego.

1. września 2013 roku jego ceny wzrosły do poziomu 3,91 EUR/kg i były wyższe od ceny interwencyjnej o 58,7% i o 5,78% niższe od średniej dla całej UE. Z tego względu polskie masło wciąż jest konkurencyjne we Wspólnocie, a to państwa UE są głównymi partnerami w wymianie handlowej tym tłuszczem. Względem ubiegłego miesiąca, jest to zwyżka o 2,09% (w ujęciu PLN odnotowano 2,65% wzrostu do 16,66 PLN/kg). Pomimo zwyżek jakie notowane były w ostatnich tygodniach w przypadku cen masła w USA, obecnie cena tony masła z Unii jest przeciętnie o ok. 1790 EUR wyższa od ceny tego tłuszczu u jednego z największych konkurentów Wspólnoty.

Na wysokim poziomie stabilizują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), do portów Europy płn. (baza fob), które są uznawane za ceny światowe. Wciąż jednak cena tony masła z UE je przewyższa (o 1110 EUR za tonę na początku sierpnia). Według danych KE, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2013 roku produkcja masła w UE była o 0,2% mniejsza niż w analogicznym okresie 2012 roku. Ponadto w ciągu pierwszych sześciu miesięcy bieżącego roku poza granice UE wyeksportowano o 0,7% mniej masła niż w analogicznym okresie 2012 roku, a jeszcze po pięciu miesiącach notowano 4,4% zwyżki w skali roku.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,169FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,516ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE