Ceny wołowiny w Polsce i na świecie

W styczniu br. ceny były nadal wysokie i w porównaniu do grudnia 2012 r. wzrosły średnio o 0,7% (do 398,8 EUR/100 kg). Wzrost cen o ponad 1% w ciągu miesiąca miał miejsce w: Niemczech i Włoszech (do 412,7 EUR/100 kg w obydwu krajach), Danii (408,2 EUR/100 kg), Hiszpanii (385,4 EUR/100 kg), Słowenii (do 383,1 EUR/100 kg). W Wlk. Brytanii cena tusz młodych byków zmalała prawie w ciągu miesiąca o 2% (do 449,1 EUR/100 kg), ale nadal była o ok. 13% wyższa od średniej ceny w UE-27.
 

We Francji (390 EUR/100 kg) i w Holandii (342 EUR/100 kg) ceny były zbliżone do poziomu z poprzedniego miesiąca. W niektórych państwach UE-12 ceny tusz wołowych były od 28% do 35% niższe od średniej ceny w UE-27. Np. na Węgrzech wynosiły 261,5 EUR/100 kg w styczniu 2013 r. i zmalały o ok. 12% w porównaniu do grudnia 2012 r. W Estonii spadły o ok. 6% (do 289,8 EUR/100 kg), a w Rumuni wzrosły wprawdzie o ok. 9% (do 282 EUR/100 kg), ale były o ok. 30% niższe od średniej ceny tusz wołowych w UE-27.

 

\"Ceny

 

Ceny uzyskiwane w eksporcie wpływają na rozwój krajowych cen wołowiny. W 2012 r. cena skupu bydła wynosiła 6,42 zł/ kg w. ż. i była o ok. 15,8% wyższa niż przed rokiem, a cena zbytu rostbefu wzrosła o ok.19% (do 25,5 zł/kg) i udźca wołowego o 14% (do 29,04 zł/kg). W trzecim tygodniu stycznia 2013 r. cena zakupu byków przez zakłady mięsne wynosiła 7,39 zł/kg w. ż. i była prawie o 3% wyższa niż przed miesiącem, a cena zakupu krów o niespełna 1% (do 5,19 zł/kg w. ż.).

Wyższe były również ceny sprzedaży ćwierci wołowych, w tym głównie ćwierci z byków do 2 lat, które wzrosły średnio o ok. 3% w ciągu miesiąca (do 13747 zł/tonę). Wzrost cen ćwierci z krów wynosił zaledwie 0,5% (do 1247 zł/tonę). Najwyższe ceny były w południowych i północnych regionach kraju, a najniższe w Polsce centralnej. Jednocześnie ceny sprzedaży udźca wołowego na rynek krajowy spadły w styczniu 2013 r. o ok. 4% (do 22069 zł /tonę), a rostbefu o ok.10% (do 23428 zł/tonę). Wskazuje to na niski popyt na wołowinę u krajowych konsumentów.

Czytaj dalej: Uboje bydła mocno w dół

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here