Ceny żywca wieprzowego spadają

Jak informuje Agencja Rynku Rolnego ceny skupu trzody chlewnej i bydła kształtują się na poziomie znacząco wyższym niż przed rokiem.

Jednak sezonowe zmiany relacji podaży i popytu powodują, że w ostatnich tygodniach notuje się ich obniżkę. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 29.10-04.11.2012 r. krajowe zakłady mięsne skupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 5,70 zł/kg, o 2,3% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% taniej niż przed miesiącem, ale o 12% drożej niż rok wcześniej.

W dniach 29.10-04.11.2012 r. żywiec wołowy skupowano w Polsce średnio po 6,32 zł/kg wobec 6,41 zł/kg tydzień wcześniej oraz 6,43 zł/kg przed miesiącem. Cena tego asortymentu była jednak o 6% wyższa niż w porównywalnym okresie 2011 r.

Na przełomie października i listopada odnotowano niewielki wzrost cen drobiu. Krajowe zakłady drobiarskie za kurczęta brojlery płaciły 3,84 zł/kg, o 0,5% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku mięso to skupowano o 0,4% drożej.

Cena skupu indyków ukształtowała się na poziomie 5,46 zł/kg, o 0,4% wyższym niż w poprzednim tygodniu. Indyki były także droższe niż przed miesiącem (o 2%), ale tańsze niż rok wcześniej (o 6%).

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Agencja Rynku Rolnego,
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here