Ceny żywca wieprzowego znów spadły. Taniej nawet o 20 proc.

Ceny żywca wieprzowego w Polsce spadają, co sprawia, że produkcja trzody chlewnej przestaje być opłacalna.

 

\"rolnictwo,

 

Jak informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej, w ostatnich dwóch tygodniach obniżyły się one o 8 proc. (0,36 zł/kg) do poziomu 4,15 zł/kg w tygodniu 4-10.05.2015 r. W skali roku spadek ten wynosi 20 procent.

– Co więcej, są to znacznie większe spadki, niż obserwowane w analogicznym okresie w ostatnich pięciu latach, kiedy to ceny obniżały się średnio o 0,016 zł/kg. Należy mieć na uwadze, że sytuacja w kraju wynika z obniżek cen żywca w rynku UE. Niemniej według danych KE ceny żywca w Unii są obecnie o 4 proc. niższe niż dwa tygodnie temu, w Polsce spadki – jak powyżej wspomniano – były głębsze, 8-procentowe – czytamy w analizie BGŻ.

Czytaj także:
Program bioasekuracji: Kto i ile dostanie w ramach odszkodowania?
Zmiany w dopłatach do zwierząt

Sytuacja ta wiąże się z występowaniem ASF na terenie kraju, obowiązującymi ograniczeniami w handlu na ważne rynki pozaunijne oraz oczekiwanym wzrostem produkcji w kraju.

Obecne ceny żywca, zdaniem prodeucentów trzody chlewnej, nie pokrywają kosztów produkcji. Z danych GUS wynika, że w 2014 r. opłacalność tuczu świń mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca wieprzowego do targowiskowej ceny żyta była na poziomie 7,4 – 7,3 (w grudniu) i utrzymywała się poniżej poziomu przyjętego za opłacalny dla tuczu świń, tj. co najmniej 10–11.

Redakcja AgroNews, fot. freeimages.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics