Chętniej sięgamy po mleko i śmietanę, rzadziej po jogurt

Passa dla dużych firm z branży mleczarskiej. W ostatnim tygodniu maja wytworzyły o ponad 22% więcej niż w analogicznym czasie w 2010 roku mleka i śmietany i o prawie 2% więcej masła – wynika z analizy Banku Gospodarki Żywnościowej.

Podobnie jak w ubiegłym roku dynamicznie rozwijała się produkcja serów świeżych i twarogów, wyhamowała natomiast produkcja jogurtów – do niespełna 1% w skali rocznej. Ponadto, o prawie 10% zmniejszono przetwórstwo mleka na śmietanę, a o ponad 3% na sery dojrzewające.

W I kwartale br. eksport mleka i śmietany zagęszczonych zwiększył się o prawie 30% w relacji rocznej do 25,6 tys. ton. w I kwartale br. przedsiębiorstwa zwiększyły także eksport masła – o około 62% do 10,2 tys. ton. Podstawowym rynkiem zbytu w tym roku stały się Niemcy z około 21% udziałem oraz Uzbekistan (15%) i Niderlandy (12%).

W przypadku pozostałych przetworów mleczarskich odnotowano spadek ilości wywozu.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej, www.bgz.pl
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here