Chętniej sięgamy po mleko i śmietanę, rzadziej po jogurt

Passa dla dużych firm z branży mleczarskiej. W ostatnim tygodniu maja wytworzyły o ponad 22% więcej niż w analogicznym czasie w 2010 roku mleka i śmietany i o prawie 2% więcej masła – wynika z analizy Banku Gospodarki Żywnościowej.

Podobnie jak w ubiegłym roku dynamicznie rozwijała się produkcja serów świeżych i twarogów, wyhamowała natomiast produkcja jogurtów – do niespełna 1% w skali rocznej. Ponadto, o prawie 10% zmniejszono przetwórstwo mleka na śmietanę, a o ponad 3% na sery dojrzewające.

W I kwartale br. eksport mleka i śmietany zagęszczonych zwiększył się o prawie 30% w relacji rocznej do 25,6 tys. ton. w I kwartale br. przedsiębiorstwa zwiększyły także eksport masła – o około 62% do 10,2 tys. ton. Podstawowym rynkiem zbytu w tym roku stały się Niemcy z około 21% udziałem oraz Uzbekistan (15%) i Niderlandy (12%).

W przypadku pozostałych przetworów mleczarskich odnotowano spadek ilości wywozu.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej, www.bgz.pl
 

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

10 tysięcy kary za błąd przy oprysku. Pierwsze kary już nałożone

Nowe przepisy, surowsze sankcje i kontrole terenowe – sezon oprysków rozpoczął się nie tylko na polach, ale i w kalendarzach inspektorów. Pierwszy mandat –...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics