Chwasty roślin strączkowych – jak z nimi walczyć?

Uprawa roślin strączkowych zyskuje na popularności, ponieważ posiadają wysoką zawartość białka. Ich przeznaczenie to nie tylko cele paszowe. Coraz częściej wykorzystywane są w diecie człowieka. Jednak by uprawa była opłacalna, trzeba uważać na chwasty roślin strączkowych. Podpowiadamy jak z nimi walczyć.

Rośliny strączkowe przyczyniają się do wzbogacenia zmianowania. Mają one zdolności regeneracyjne gleby. W efekcie ich symbiozy z bakteriami brodawkowymi potrafią wiązać azot atmosferyczny. Dlatego coraz chętniej wykorzystywane są jako międzyplony. Jednak chwasty roślin strączkowych mogą dać się we znaki.

Konkurencja chwastów z roślinami

Okres od siewu do pojawienia się roślin na powierzchni gleby trwa dosyć długo. To wystarcza, aby między roślinami rozwinęły się chwasty. Już od samego początku trwa walka o podstawowe czynniki potrzebne do prawidłowego wzrostu. Nasiona do wykiełkowania wymagają dużych ilości wody. Pojawiające się chwasty roślin strączkowych silnie o nią konkurują. Ponadto mogą spowodować pogorszenie wschodów oraz rozwoju na początku wegetacji.

Kolejnym z niezbędnych czynników są składniki pokarmowe. Chwasty również ich potrzebują. Przeważnie pobierają je w tym samym czasie co rośliny strączkowe. Brak dostępności składników dla upraw powoduje ograniczenie rozwoju, a więc i plonowania.

Zachowanie odstępów w uprawie soi zwiększa szanse na prawidłowy rozwój roślin
Źródło: BASF

Każda z roślin potrzebuje swojego miejsca. Dlatego tak ważna jest obsada na określonej powierzchni. Pojawienie się chwastów ogranicza przestrzeń roślinom uprawnym, ponieważ niepotrzebnie zagęszczają one łan.

Dostęp do światła jest niezbędny do przeprowadzenia fotosyntezy. Rośliny strączkowe wschodzą późno. Nie można dopuścić do ich zacienienia. Zaburza to bowiem proces pobierania światła. W efekcie, rośliny będą wykazywać anormalny wzrost. Ponadto będą osłabione poszukiwaniem słońca oraz narażone na wyleganie. Bez fotosyntezy nie ma możliwości osiągnięcia zadowalających plonów.

Chwasty roślin strączkowych – strategia ochrony

Podczas ochrony fungicydowej najlepiej zastosować system dwuzabiegowy. Pierwszy z zabiegów należy wykonać produktem o działaniu doglebowym. Zaleca się użycie niepełnej dawki. W ten sposób nie zahamujemy wschodów na początku rozwoju roślin. Zabieg powinien być wykonany produktami opartymi o pendimetalinę (np. Wing P 462,5 EC lub Stomp Aqua 455 CS). Cechują się one bardzo dużą elastycznością i bezpieczeństwem dla rośliny uprawnej.

Corum 502,4 SL od BASF skutecznie niszczy chwasty roślin strączkowych do fazy 2-4 liści Źródło: BASF

Powschodowe odchwaszczanie ułatwi preparat Corum 502,4 SL. Produkt firmy BASF oparty jest o dwie substancje aktywne. Pierwsza – bentazon, czyli związek z grupy diazyn. Natomiast druga to imazamoks – związek z grupy imidazolinonów.

Substancje te posiadają różne mechanizmy działania. Dzięki temu herbicyd Corum 502,4 SL to skuteczna broń na chwasty roślin strączkowych. Zwalcza zarówno odmiany dwuliścienne, jak i jednoliścienne.

Jak i kiedy stosować?

Komosa biała to często spotykany chwast w uprawach roślin strączkowych
Źródło: BASF

Corum 502,4 SL jest produktem specjalnie przygotowanym dla upraw strączkowych. Nie stanowi zagrożenia dla tych gatunków. Środek działa nalistnie. W głównej mierze pobierany jest przez liścienie. Jego aplikacja powinna zostać wykonana w połączeniu z adiuwantem Dash HC. Zapewni to szybsze wchłanianie oraz odporność na ewentualny deszcz.

Podczas oceny zachwaszczenia należy skupić się na gatunkach najbardziej uciążliwych. Są to przykładowo: komosa biała, gwiazdnica pospolita, tasznik pospolity, żółtlica drobnokwiatowa czy chwastnica jednostronna. Corum 502,4 SL najskuteczniej zwalcza chwasty będące w fazie 2-4 liści. Temperatura w jakiej warto przeprowadzić zabieg powinna być w przedziale 12-26°C. Czas przeprowadzenia zabiegu w poszczególnych uprawach jest następujący:

  • groch uprawiany na suche nasiona: w fazie pojawienia się wąsów czepnych. Rośliny wysokości 6-12 cm, faza BBCH 12-16,
  • soja: od fazy rozwiniętego liścia trójlistkowego na drugim węźle. Nawet do fazy widocznego piątego pędu bocznego, pierwszego rzędu, BBCH 12-25,
  • bób i bobik uprawiany na suche nasiona: w fazie liścia do fazy pięciu pędów bocznych, BBCH 12-25.

Wiosną w uprawie grochu najlepiej zwalczać chwasty zaraz po siewie
Źródło: BASF

Dawka jednorazowa czy dzielona?

Ogromną zaletą preparatów firmy BASF jest ich elastyczność stosowania. Herbicydy można aplikować jednorazowo. Zabieg pojedynczy należy wykonać w dawce 1,25 l/ha Corum 502,4 SL z dodatkiem 0,6 l/ha adiuwantu Dash HC. Kiedy zdecydować się na zwalczanie dwuzabiegowe? Wpływ na to kilka czynników:

  • duże zachwaszczenie,
  • ryzyko zachwaszczenia wtórnego,
  • uprawianie odmian wrażliwych,
  • obecność chwastów w fazie liścieni do 4 liści właściwych.

W zabiegach dzielonych każdy zabieg powinien zawierać 0,6 l/ha Corum 502,4 SL z dodatkiem 0,6 l/ha Dash HC. Pierwszą z dawek stosujemy, gdy chwasty osiągnęły ok. 2-3 cm wysokości. Następny zabieg na chwasty roślin strączkowych wykonujemy po 1-2 tygodniach. W zależności kiedy pojawi się nowa fala zachwaszczenia. Środek również może być wykorzystany w uprawie roślin motylkowych drobnonasiennych. Są to np. koniczyna, czy esparceta siewna.

Skuteczne zwalczanie chwastów jest również ważne z uwagi na kolejne sezony. Pamiętajmy, że jeśli nie zahamujemy rozwoju chwastów, wytworzą one nasiona. Te następnie trafią do glebowego banku nasion. W efekcie w kolejnych latach będą zanieczyszczać uprawy.

Redakcja AgroNews

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here