Co drożeje, a co tanieje na rynku warzyw?

W czerwcu 2014 r., w porównaniu z majem br., w skupie na rynek produktów świeżych wyższe były ceny skupu kapusty białej (o 45%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli, pomidorów szklarniowych (po 3%) i pieczarek (o 1%), a stabilne były ceny skupu marchwi-podaje Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"\"

 

W zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 1%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny: buraków czerwonych (o 15%), cebuli i marchwi (po 14%), a potaniała: kapusta pekińska (o 43%), kapusta biała (o 34%), pomidory spod osłon (o 27%) i kapusta czerwona (o 9%). W handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (28%), buraków ćwikłowych (o 21%), marchwi (o 20%) i cebuli (o 2%).

W relacji do maja ub.r., podrożała większość gatunków warzyw, na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie przy czym najbardziej: cebula (o 14- 100%) i kapusta biała (o 2-75%) (w zależności od kierunku zagospodarowania). W spółdzielniach ogrodniczych obniżyły się ceny marchwi (o 54%), pieczarek (o 7%), buraków ćwikłowych (o 3%), a w skupie przeznaczonym na eksport: kapusty pekińskiej (o 72%) i marchwi (o 19%).

Na rynkach hurtowych podrożała większość gatunków warzyw, przy czym najbardziej: kapusta biała (o 142%), cebula (o 48%) i buraki ćwikłowe (o 5%). Odnotowano jedynie spadek cen hurtowych marchwi (o 26%). W maju br., w stosunku do kwietnia br., wzrosły natomiast ceny detaliczne selerów (o 23%), cebuli (o 19%), marchwi (o 14%), papryki (o 5%), porów (o 4%) i buraków ćwikłowych (o 2%). Obniżyły się natomiast ceny pomidorów (o 33 %), kalafiorów (o 18%) i pieczarek (o 2%).

W relacji do cen detalicznych z maja 2013 r. najbardziej wzrosły ceny: kapusty białej (o 40%), ogórków gruntowych (o 37%) i pomidorów (o 11%). Potaniały pory (o 44%), buraki ćwikłowe (o 39%) i papryka (o 21%). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen przetworów warzywnych nie przekraczały 7%. W kwietniu 2014 r., w stosunku do analogicznego okresu w 2013 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej konserw warzywnych (o 83%) marynat (o 31%) i soku pomidorowego (o 9%), a mniej warzyw mrożonych (o 12%).

W kwietniu 2014 r. eksport warzyw świeżych wyniósł 63,1 tys. ton, a jego wartość 27,8 mln EUR. W porównaniu z kwietniem 2013 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 19%, a jego wartość wzrosła o 7%. Do wzrostu eksportu przyczyniła się wyższa niż rok temu sprzedaż: kapusty (o 90%) i cebuli (o 37%) W tym samym okresie wyeksportowano 48,9 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 37,2 mln EUR. W stosunku do kwietnia 2013 r., wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 21%, a jego wartość zmniejszyła się o 10%.

Czytaj także:
Trendy w światowym imporcie kukurydzy
Zła pogoda na początku wiosny drastycznie zmniejszy zbiory jabłek?
Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce rośnie!

Mniej niż w marcu 2013 r. sprzedano suszy warzywnych i mrożonek (po 23%), konserw (o 22%) i marynat (o 18%). W kwietniu 2014 r. zaimportowano 65,5 tys. ton warzyw świeżych o wartości 55,3 mln EUR. W relacji do kwietnia 2013 r. import warzyw świeżych wzrósł o 15%, a jego wartość obniżyła się o 1%. Większy import spowodowany był wzrostem przywozu kapusty (o 97%), papryki (o 33%), cebuli (o 17%) i pomidorów (o 14%).

Import przetworów warzywnych ilościowo wzrósł o 3% do 17,7 tys. ton, a wartościowo o 8% do 19,5 mln EUR. Więcej zaimportowano suszy (o 86%), marynat (o 23%), konserw (o 15%) i mrożonek (o 3%). Saldo handlu zagranicznego świeżymi warzywami w kwietniu było ujemne i wyniosło 27,6 mln EUR, a przetworami warzywnymi dodatnie, osiągając 17,7 mln EUR. W stosunku do kwietnia ub.r. saldo świeżymi warzywami wzrosło o 2,1 mln EUR, a w handlu przetworami warzywnymi obniżyło się o 5,5 mln EUR.

 Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu     
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here