Cudze chwalicie, swego nie znacie

To będzie prawdziwe przyspieszenie. Polska wysłała do Brukseli 34 wnioski o rejestracje produktów regionalnych – podaje Redakcja Rolna TVP. 

Jedenaście z nich Komisja Europejska już rozpatrzyła. Nigdy dotąd w trakcie naszej sześcioletniej obecności w Unii Europejskiej aż tylu producentów żywności nie złożyło jednocześnie tak dużej liczby wniosków.

Do dziś unijną ochroną objętych jest piętnaście polskich produktów regionalnych. Pierwsza trzy lata temu na unijną listę wpisana została bryndza podhalańska. Czy to dużo czy mało, trudno oceniać, bowiem procedury przyznania znaków są długie? 

Dariusz Goszczyński, Ministerstwo Rolnictwa: przede wszystkim musi być grupa producentów skupiona wokół produktu, czy to regionalnego czy tradycyjnego, i taka grupa musi przygotować odpowiednią specyfikację, odpowiednią aplikację i przekazać ją do Ministerstwa Rolnictwa. W Ministerstwie zostaje ona rozpatrzona, oceniona i przekazana do Komisji Europejskiej. 
 
Jeśli wniosek spełnia wszystkie wymagania wspólnotowe, jest publikowany. Od tego momentu państwa członkowskie mają sześć miesięcy na zgłaszanie zastrzeżeń. Jeśli nie wpłyną, produkt otrzymuje certyfikat i jest rejestrowany. 
 
Dr Grzegorz Russak, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego: wszystkie produkty, które mają dodaną wartość dziedzictwo kulinarne – one się same obronią, to jest to, czego się nie kupuje, to jest to, czego trzeba się nauczyć zamieniać na pieniądze, jak to robią Francuzi, Włosi, bo po prostu ten sam produkt, z tą sama pracochłonnością zrobiony lokalnie sprzedaje się dużo lepiej i drożej i on nie boi się konkurencji. 
 
Kiełbasa lisiecka, bryndza podhalańska, andruty kaliskie czy miody wrzosowe z borów dolnośląskich to tylko kilka smakołyków z listy produktów regionalnych i tradycyjnych. Znaleźć się na niej mogą wyroby, które są wytwarzane według receptur niezmienionych, od co najmniej 25 lat. 
 
Dariusz Goszczyński, Ministerstwo Rolnictwa: produkty regionalne stanowią alternatywę, dla wielu producentów, dla wielu polskich gospodarstw, jestem przekonany, że ten kierunek będzie się rozwijał. Produkty regionalne to produkty wyjątkowe, one nie muszą konkurować ceną, one konkurują jakością, wygrywają jakością z produktami masowymi. 
 
Produkt regionalny i tradycyjny może być także świetną okazją do promocji regionu. W krajach Wspólnoty oznacza nie tylko towar wysokiej, jakości, ale też coś więcej – połączenie pracy rolnika z kulturą i tradycją. To symbol i wizytówka regionu. 
 
Dr Grzegorz Russak, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego: bez żywności tradycyjnej takich podstaw nie będzie, nie będzie również rozwoju turystyki w takim tempie, w jakim powinno to nastąpić. W polskich restauracjach powinno sprzedawać się polskie produkty i to te, które są produkowane w danym regionie, lokalne, a dzisiaj na talerzu mamy frytki z Irlandii, warzywa z Belgii, a obok tego leży łosoś norweski, który tak naprawdę przyjechał z Chin. 
 
Umieszczenie na etykiecie produktu certyfikatu jest informacją dla konsumenta, że nabywa wyjątkowy i oryginalny produkt, wytwarzany ze ściśle określonych składników lub według tradycyjnej receptury. Producenci takiego wyrobu otrzymują również ochronę prawną przed próbą fałszowania lub podrabiania. 
 
Źródło: Krzysztof Dąbrowski, Redakcja Rolna TVP, www.tvp.pl/rolna, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,873ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Niższe opłaty na Giełdowym Rynku Rolnym

Od 1 kwietnia 2021 r. do końca roku zapłacimy mniej za opłaty od transakcji zawieranych na Giełdowym Rynku Rolnym (GRR). W marcu 2021 r. na...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE