Debata nad jakością polskiej żywności

O jakości polskich produktów rolno-spożywczych rozmawiano w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi podczas spotkania z przedstawicielami słowackich i czeskich mediów. Z dziennikarzami spotkał się podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk, który zapewnił, że polska żywność jest zdrowa i bezpieczna.

Wiceminister poinformował gości, że polski sektor rolno-spożywczy to jedyna dziedzina gospodarki, która w handlu generuje dodatnie saldo.

W spotkaniu uczestniczyli również Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prof. Stanisław Kowalczyk.

Dziennikarze nawiązali do sprawy, która miała miejsce przed kilkoma miesiącami, a mianowicie stosowania soli przemysłowej do celów spożywczych. Zarówno wiceminister, jak i obecni na spotkaniu przedstawiciele inspekcji przypomnieli, że strona polska na bieżąco udzielała wszelkich informacji i wyjaśnień, które potwierdzały, że polska żywność wprowadzana na rynek Unii Europejskiej jest bezpieczna i spełnia wszystkie wymagania prawa żywnościowego. Doktor Janusz Związek, poinformował, że sprawą zajmuje się prokuratura i osoby odpowiedzialne za ten proceder poniosą odpowiedzialność karną.

– Przeprowadzone liczne badania i kontrole nie wykazały zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi – podkreślił szef Inspekcji Weterynaryjnej.

Tadeusz Nalewajk poinformował zagranicznych gości o wykorzystaniu przez Polskę unijnych środków na inwestycje w rolnictwie i przetwórstwie oraz modernizację gospodarstw. – To dzięki tym środkom polskie zakłady przetwórcze, zwłaszcza w branży mięsnej i mleczarskiej, należą dziś do jednych z najnowocześniejszych na świecie. Inną bardzo ważną informacją, którą warto sobie uświadomić jest fakt, że w ciągu ostatnich 8 lat eksport polskich produktów rolno-spożywczych wzrósł czterokrotnie.

To również potwierdza fakt, że polska żywność jest ceniona na całym świecie – mówił wiceminister i dodał, że wartość eksportu sięga około ¼ wartości produkcji rolnej w Polsce.

Zapytany o preferencje polskich konsumentów prof. Stanisław Kowalczyk powiedział, że przeprowadzane badania rynku wskazują, że konsumenci w największym stopniu zwracają uwagę na ceny. – Żywność wytwarzana metodami ekologicznymi musi być droższa, gdyż droższy jest proces jej produkcji. Jednak niezależnie od tego, żywność, którą wybierają konsumenci, dla których istotna jest cena, również musi spełniać najwyższe standardy jakości i musi być bezpieczna – podkreślił szef GIJHRS.

Goście mieli okazję spróbować polskich tradycyjnych produktów, między innymi kabanosów wpisanych przez Komisję Europejską do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,353ObserwującyObserwuj
5,460SubskrybującySubskrybuj

Wydłużono termin na złożenie wniosków dot. płatności bezpośrednich i niektórych płatności PROW

Do 17 czerwca wydłużono termin na złożenie wniosku o dopłaty bezpośrednie oraz niektóre płatności w ramach PROW: Rolnictwo ekologiczne, działanie Dobrostan zwierząt, płatności ONW,...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE