Array

Debaty, degustacje i pokazy kulinarne. Już za tydzień rusza WorldFood Warsaw

Już w przyszłym tygodniu rusza w stolicy piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood.

rolnictwo, portal rolny, targi, żywność, WorldFood Warsaw

Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe.

AgroNews sprawuje patronat medialny nad targami.

Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy debata „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.

Panele tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą świetną okazją do zapoznania się z opiniami  tych, dla których  branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy dni będziemy rozmawiać o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.

  • Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?
  • Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu? 
  • Czy polskie półki w sieciach handlowych to potrzeba rynku czy marketing?
  • Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla efektywniejszego handlu?  Bezpieczeństwo – technologia – kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).
  • Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian?
  • Jakie są reguły  produkcji żywności ekologicznej ? Czy są dodatki dozwolone do produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?
  • Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?
  • Jak rozwija się rynek żywności organicznej  w Europie ? Jak reagują konsumenci?
  • Perspektywy, szanse i zagrożenia dla eko-sklepów ?
  • Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek krajowy?
  • Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba i co na to polski rynek?
  • Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i  umiemy czytać ich znakowanie na  produktach  spożywczych?
  • Jaki  wpływ mają mikrobiotyki i bioaktywne białka serwatkowe na leczenie i rehabilitację osób z chorobami układu pokarmowego i immunologicznego?
  • Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ ma na jakość produktów?
  • Żywność organiczna i suplementy diety –  jak czytać wspólnotowy wykaz Novel food?
  • Jak działa Kodeks dobrych praktyk reklamy suplementów diety?
  • Czy szansą dla polskiego rynku mogą być dobre klimaty  inwestycyjne w Wietnamie?
  • Jak wygląda przemysł spożywczy i trendy kulinarne Malezji?

i wiele innych, ciekawych tematów.

Jeśli chcecie posłuchać  cenionych ekspertów, przedsiębiorców, właścicieli znanych marek,  ludzi nauki i biznesu, przedstawicieli agend rządowych i instytucji, musicie koniecznie zarejestrować się on-line i wziąć udział w panelach tematycznych – zaprasza Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów. A po kolejnej porcji wiedzy merytorycznej zapraszamy na degustacje i wyjątkowe pokazy kulinarne. I tutaj też Was nie zawiedziemy.

Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood, a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu.

W Polsce od ponad 20 lat Giancarlo Russo jest jedną z najbardziej znanych postaci w polsko-włoskim krajobrazie kulinarnym; jest również znanym szefem kuchni w telewizji i rzecznikiem znanych marek. Giancarlo Russo zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Kurta Schellera – Krytyka kulinarnego i Założyciela Akademii Kurta Schellera.  Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska – Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood. W sekrety sztuki światowego dziedzictwa UNESCO w robieniu pizzy po raz kolejny wprowadzi nas Starita Pizza Academy.

Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego  kucharza, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko – Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej. Pokazy kulinarne  pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich  produktów i specjałów przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców.
Zapraszamy serdecznie i czekamy na Was przez trzy dni przy ul. Prądzyńskiego w halach EXPO XXI.

Redakcja AgroNews
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Solidne wyniki finansowe Grupy Azoty pomimo pandemii

Grupa Azoty odnotowała w 2020 roku skonsolidowane przychody ze sprzedaży wynoszące 10,5 mld zł i wynik EBITDA w wysokości 1,3 mld zł, osiągając marżę...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE