DuPont i produkcja żywności w Polsce

W ciągu ostatnich 10 lat eksport żywności z Polski wzrósł aż sześciokrotnie. Tylko w 2010 roku udział niskoprzetworzonej żywności w polskim eksporcie wyniósł 59%, a zupełnie nieprzetworzonej 17%, co daje jeszcze większy potencjał wzrostu przychodów z eksportu żywności w przyszłości.

Za 40 lat świat będzie musiał zwiększyć produkcję żywności o ponad 50% pomimo zmniejszającego się areału pól uprawnych. Wynika to ze wzrostu światowej populacji, która będzie zwiększała się o 150 000 osób dziennie przez następne 40 lat i w 2050 roku osiągnie 9 miliardów. W związku z tak niepokojącymi danymi należy opracować najbardziej efektywne rozwiązania, by produkowana żywność była jak najbardziej wartościowa.

Polska może stać się jednym z kluczowych producentów żywności w Europie i istotnym dostawcą coraz bardziej przetworzonej żywności na świecie. DuPont posiada rozwiązania pomagające zwiększyć:

  • produkcję nieprzetworzonych produktów rolnych,
  • poziom składników odżywczych w produktach rolnych i hodowlanych,
  • wartość odżywczą żywności na etapie jej przetwarzania.

W Polsce stosuje się już nasiona kukurydzy i rzepaku Pioneer, o wysokim potencjale plonotwórczym. W efekcie nasiona rzepaku są lepszej jakości i mają zwiększoną zawartość oleju. W dalszej kolejności DuPont będzie opracowywać rośliny do wykorzystania jako surowiec energetyczny.

Ponad to, od 2005 roku w Polsce funkcjonuje system SPEC, czyli System Prognozowania Epidemii Chorób, który swoim zasięgiem obejmuje większość regionów intensywnej uprawy rzepaku i jest to w swojej klasie największy system sygnalizacji na świecie, chroniący polskie uprawy.

– System wspierania decyzji SPEC pomaga mi właściwie rozplanować prace związane z wykonywaniem zabiegów jesiennych w rzepaku ozimym. Dzięki systemowi sms informującemu o poziomie ryzyka infekcji jestem w stanie przygotować się do zabiegów i wykonać je w optymalnym terminie. Myślę, że dzięki temu uzyskuję coraz lepszą skuteczność zabiegów, unikam wykonywania zabiegów niepotrzebnych, dostosowuję środki do zmieniającej się sytuacji w polu i fazy rozwojowej rośliny chronionej – mówi Michał Kamiński, kierownik gospodarstwa o powierzchni 1860 hektarów, z czego 430 hektarów to uprawa rzepaku.

Na polskim rynku, wśród dostawców białek i lecytyn sojowych, wykorzystywanych w przetwórstwie żywności dominuje Solae ™ z ponad 50% udziałem rynku. Aktualnie firma rozwija zastosowania bazujące na strukturyzowanym białku SUPRO MAX®. Ten opatentowany produkt, stwarza duże możliwości poprawy jakości oraz obniżenia kosztów m.in. dań gotowych oraz żywności dla wegetarian.

Z myślą o producentach deserów mrożonych, przetworów owocowych, przemysłu mleczarskiego i piekarniczego, powstaje szeroka gama produktów firmy Danisco. Należą do nich: kultury bakterii, enzymy, dodatki do żywności zastępujące cukier czy dany rodzaj tłuszczu oraz pektyny i wiele innych. DuPont przejął firmę Danisco w ubiegłym roku i teraz poprzez swoją część o nazwie Odżywianie i Zdrowie jest jedną z dwóch największych firm tego typu w Polsce z ponad 30% udziałem w rynku krajowym.

DuPont (NYSE: DD), od 1802 roku wprowadza na globalny rynek rozwiązania naukowe i inżynierię na światowym poziomie w postaci innowacyjnych produktów, materiałów i usług. DuPont wierzy że, poprzez współpracę z klientami, rządami, środowiskiem naukowym, organizacjami pozarządowymi i liderami opinii, może pomóc znaleźć rozwiązania takich globalnych wyzwań jak: zapewnienie wystarczającej ilości zdrowej żywności dla ludzi na całym świecie, zmniejszenie zależności od paliw kopalnych, a także ochrona życia i środowiska. Aby uzyskać dodatkowe informacje na temat firmy DuPont i jej zaangażowania w innowacyjność, odwiedź www.dupont.com.

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

Poprzedni artykułZarządzanie stadem świń
Następny artykułPasieka w lutym

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE