Dwa herbicydy i zaprawa nasienna. Innvigo nie zwalnia tempa

Dwa nowe herbicydy oparte o chlopyralid i flufenacet oraz zaprawa nasienna z fludioksonilem poszerzyły ofertę Innvigo, polskiego producenta środków ochrony roślin. Rolnicy będą mogli je zastosować już w najbliższym sezonie.

Nowe herbicydy

Wiosną 2018 roku do sprzedaży trafi produkt Major 300 SL zawierający chlopyralid. To substancja sprawdzona w zwalczaniu chwastów dwuliściennych w zbożach, rzepaku ozimym oraz buraku cukrowym. Etykieta przewiduje stosowanie preparatu Major 300 SL samodzielnie oraz w mieszaninach zbiornikowych w dawkach 0,3 – 0,4 l/ha.

– Z Majorem 300 SL zwalczanie chabra bławatka, rumianowatych, ostrożnia polnego oraz innych chwastów dwuliściennych będzie zdecydowanie prostsze – wyjaśnia Mariusz Michalski, regionalny dyrektor sprzedaży Innvigo.

Jesienią rolnicy będą mogli zaopatrzyć się w herbicyd zbożowy Cevino 500 SC zawierający flufenacet o działaniu nalistnym i doglebowym. Cevino 500 SC będzie można stosować zarówno przedwschodowo jak i powschodowo solo oraz w mieszaninach zbiornikowych z diflufenikanem czy metsulfuronem w dawkach 0,24 – 0,35 l/ha.

– Spodziewamy się, że będzie to dobre narzędzie pozwalające elastycznie budować wysoce skuteczne rozwiązania w ochronie herbicydowej zbóż ze szczególnym uwzględnieniem miotły zbożowej – mówi Michalski.

 

Fludioksonil przeciwko chorobom zbóż

Poszerzy się także oferta zapraw nasiennych firmy Innvigo. Rolnicy będą mogli zastosować Madron 50 FS oparty o doskonale znany i ceniony w praktyce fludioksonil. Etykieta przewiduje możliwość zaprawiania pszenicy ozimej, pszenżyta i żyta.

– Madron 50 FS będzie skutecznie zabezpieczał zboża przed infekcjami ze strony takich patogenów jak: pleśń śniegowa zbóż i traw, śnieć cuchnąca pszenicy, śnieć gładka pszenicy, zgorzel siewek – zapewnia Michalski.

Maksymalna zalecana dawka to 100 ml środka z dodatkiem 700 ml wody na 100 kg ziarna siewnego.

Innvigo oferuje polskim rolnikom ponad trzydzieści produktów do ochrony i nawożenia upraw zbóż, rzepaku, buraka cukrowego oraz sadów i warzyw.

Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here