Firma doradzcza w szeregach Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego \”ASAP\”

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” realizując swe cele statutowe, a mianowicie promowanie zasad rolnictwa zrównoważonego pozyskuje nowych sojuszników. Z przyjemnością informujemy, że z dniem 1 listopada 2016 firma FreshMazovia i Pan Maciej Majewski zostali przyjęci do Stowarzyszenia „ASAP”.

Firma FreshMazovia reprezentuje kolejne ogniwo w łańcuchu dostaw żywności, a mianowicie przygotowanie gospodarstw rolnych do ubiegania się o standard produkcji Global GAP.

Polska jest jednym z większych producentów i eksporterów owoców i warzyw na świecie. Rozwój technologii sprawił, że przez cały rok ich smak przypomina nam o beztrosce lata. Niewątpliwie wynika to z coraz bardziej dojrzałego podejścia rolników do procesu produkcji oraz ich pasji, zaangażowania i chęci doskonalenia swoich umiejętności. Wsparcie dla nich stanowi wieloletnia działalność firmy doradczej FreshMazovia, dla której najważniejszymi są zaufanie klientów i wspólna troska o jakość. 

\"\"
 

Poziom produkcji wyznaczają coraz to nowe wytyczne: krajowe i unijne, stanowiące zbiór skomplikowanych przepisów.  Jednym z nich jest system jakości i bezpieczeństwa żywności Global GAP. Kilka lat temu dla większości rolników wprowadzenie takiego standardu było niemalże niemożliwe, a ogromna ilość pytań kontrolnych nie do spełnienia. W tym miejscu nieocenione okazało podejście firmy FreshMazovia – dzięki podzieleniu wymagań na te dotyczące infrastruktury, dokumentacji i zaświadczeń okazało się że jest to dla nich proste i czytelne.

Dodatkowo uargumentowanie, że prowadzenie działalności rolniczej według tych wymagań pozwala zaoszczędzić wiele czasu i pieniędzy przyniosło zdecydowany przyrost ilości certyfikowanych gospodarstw. Obecnie firma przygotowuje do certyfikacji blisko 2000 gospodarstw. 

– Doświadczenie w zakresie prowadzenia gospodarstwa, wiedza na temat systemów jakości pozwoliła nam opracować unikalne rozwiązania w zakresie wdrażania standardów certyfikatów krajowych, unijnych i prywatnych. Wielu rolników oczekuje od nas nie tylko pomocy w przygotowaniu gospodarstwa do spełniania danych wymagań ale także pomocy w prowadzeniu dokumentacji z tym związanej. Ponadto jesteśmy świadomi, że dbałość o jakość nie kończy się w gospodarstwie, jakość musi być zachowana w całym łańcuchu dostaw dlatego bardzo ważnym działem w naszej firmie jest dział systemów jakości i bezpieczeństwa żywności – mówi Maciej Majewski, współwłaściciel Spółki.

Integrowana produkcja kluczem do sukcesu


Pierwszym krokiem właściwego przygotowania gospodarstw jest szkolenie w zakresie Integrowanej Produkcji. Kolejny bardzo ważny aspekt jakości to przygotowanie właściwych, opartych na wynikach badań i doświadczeniu, zaleceń nawozowych, co nie byłoby możliwe bez pobrania reprezentatywnych próbek. Istotnym jest, że współcześnie ceni się nie tylko wzrost plonowania, ale także poprawę jakości plonów.

– Wierzymy, że wspólny sukces zależy od  czegoś więcej niż informacja jednostronna. Wprowadziliśmy  na przykład ofertę lustracji, czyli spotkania doradcy z sadownikiem w jego sadzie i wspólne wykonanie lustracji, a w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości dobranie najlepszego zabiegu ochrony.  Wiemy że tak jak w przypadku produkcji tak i w przypadku systemów jakości najważniejsza jest wizyta w gospodarstwie gdzie rolnik może rozwiać wszelkie swoje wątpliwości dotyczące zarówno samej dokumentacji jak i infrastruktury. Wysoka jakość naszych usług została poświadczona Akredytacją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wdzięcznością gospodarzy, których uprawy zostały uratowane dzięki interwencji naszych doradców – akcentuje Maciej Majewski.

Świadomość konsumentów wzrasta każdego roku, wielu z nich wymaga więcej niż tylko poświadczenie spełniania unijnych i prywatnych standardów dla produkcji konwencjonalnej. W ostatnich latach bardzo rozwija się zarówno rolnictwo zrównoważone jak i rolnictwo ekologiczne. Jest to bardzo ważny sygnał zwłaszcza dla młodych rolników, przejmujących rodzinne gospodarstwa, którzy często czują potrzebę ich modernizacji. Efektywność działań z pewnością ulepszą konsultacje z wykwalifikowanymi doradcami.

Pracownicy firmy FreshMazovia to ludzie, którzy z pasją korzystają ze swojej wiedzy naukowej, wieloletniej praktyki prowadzenia własnych gospodarstw oraz bogatego doświadczenia w pomocy przy produkcji konwencjonalnej. – Zdajemy sobie sprawę z szerokości wymogów jakie stawia przed producentem rolnictwo zrównoważone, jednak jako pierwsi w Polsce decydujemy się pomóc Państwu im sprostać zarówno w praktyce, jaki i przy wypełnianiu dokumentacji – podkreśla Maciej Majewski.

Zapraszamy na stronę PSRZ "ASAP": rolnictwozrownowazone.pl

Dariusz Rutkowski
/Dyrektor Biura Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”/

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Szarek komośnik atakuje buraki. Co robić?

W powiecie Kaliskim w Wielkopolsce na plantacjach buraka cukrowego stwierdzono żerowanie chrząszczy Szarka komośnika. Dotychczas szkodnik ten występował jedynie na rejonie plantacyjnym cukrowni Glinojeck. Szarek...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics