Gdzie są konserwy ze strefy ASF? Kuriozalna odpowiedź resortu

Konserwy ze świń ze strefy ASF zostały wyprodukowane, ale nie wiadomo, ile ich było i gdzie trafiły. Resort rolnictwa nie chce ujawnić danych na ten temat. A może po prostu nie wie. 

rolnictwo, portal rolny, ASF, produkcja trzody chlewnej, wieprzowina, świnie


Na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa wiceminister Ewa Lech przyznała, że konserwy ze świń pochodzących z terenów objętych restrykcjami zostały wyprodukowane. Ale nie chciała podać informacji, ile pieniędzy przeznaczono na wykup i przerób mięsa. Nie odpowiedziała też na pytanie, które zakłady robiły konserwy i gdzie trafiły te wyroby.

Nic nie powiem, nikt się nie dowie

– Ile skupiono tusz ze specustawy? Gdzie są te konserwy? Które zakłady przerobiły mięso? W jaki sposób zostało to rozliczone? – pytał Marcin Bustowski, przewodniczący Związku Zawodowego Rolników Rzeczpospolitej "Solidarni".

– Nie mam takich informacji, a nawet gdybym je miała, to nie jestem upoważniona do tego, żeby przekazywać informacje tego typu. Wszyscy wiedzą, że świnie były skupione interwencyjnie i zostały przerobione. Konserwy są. Konserwy miały być kupowane przez jednostki sektora finansów publicznych i tylko tyle mogę powiedzieć. Żadnych bardziej szczegółowych informacji pan prawdopodobnie nigdzie nie uzyska i do przekazania takiej informacji jestem upoważniona – odpowiedziała wiceminister Lech.

Konserwy ściśle tajne

Słowa wiceszefowej resortu skomentował Janusz Piechociński, były minister gospodarki i były poseł PSL. Jego  zdaniem wypowiedź wiceminister Lech jest kuriozalna.

– Wiemy, ale i tak nie powiemy. Kuriozalna odpowiedź ministerstwa rolnictwa na pytania dotyczące produkcji konserw z półtusz pochodzących ze stref występowania afrykańskiego pomoru świń. Jedno jest pewne. Konserwy zostały wyprodukowane, ale gdzie – to jest ściśle skrywaną tajemnicą – napisał kilka dni temu na swoim Tweeterze Piechociński.

Konserwy dla wojska i na cele charytatywne

Możliwość wyprodukowania konserw z mięsa świń ze strefy ochronnej ASF dała zakładom przetwórczym tzw. superustawa, która rok temu weszła w życie. Na podstawie tych przepisów firmy mięsne mogły wykupywać zdrowe świnie od rolników z terenów objętych restrykcjami w związku z występowaniem pomoru, a następnie przerabiać je na konserwy. Ustawa przewidywała, że świnie byłyby skupowane przez zakłady przetwórcze po cenie nie niższej niż średnia rynkowa w regionie. Konserwy miały wykupywać jednostki finansów publicznych na cele związane z ich działalnością, np. dla wojska lub na cele charytatywne.

Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Solidne wyniki finansowe Grupy Azoty pomimo pandemii

Grupa Azoty odnotowała w 2020 roku skonsolidowane przychody ze sprzedaży wynoszące 10,5 mld zł i wynik EBITDA w wysokości 1,3 mld zł, osiągając marżę...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE