GIS: groźne bakterie w pasztecie z dzika

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed kolejnym produktem, w którym wykryto bakterie zagrażające zdrowiu. Chodzi o pasztet pieczony z dzika.

W wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach określonego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Pasztet pieczony z dzika, 200 g

Producent: Provincja sp. z o.o., ul. Daszyńskiego 60, 69-200 Sulęcin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 08070701

Należy spożyć do: 26.10.2020

Numer partii: 16/09/2020

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym PROVINCJA SP. Z O.O., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu. PLW w Sulęcinie wydaje decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. Zakład rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje (poprzez zamgławianie).

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Uwaga piekarnie! Naukowcy pomogą zmniejszyć straty pieczywa

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,531ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Pomysł inteligentnych uli rozwijany przez studentów z Politechniki Łódzkiej

Inteligentne ule wspierają pszczelarzy w prowadzeniu pasieki m.in. poprzez aplikacje umożliwiające doglądanie pszczół z dowolnego miejsca i o dowolnym czasie za pośrednictwem urządzeń mobilnych....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE