GIS: groźne bakterie w pasztecie z dzika

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed kolejnym produktem, w którym wykryto bakterie zagrażające zdrowiu. Chodzi o pasztet pieczony z dzika.

W wyniku urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach określonego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Pasztet pieczony z dzika, 200 g

Producent: Provincja sp. z o.o., ul. Daszyńskiego 60, 69-200 Sulęcin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 08070701

Należy spożyć do: 26.10.2020

Numer partii: 16/09/2020

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym PROVINCJA SP. Z O.O., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu. PLW w Sulęcinie wydaje decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. Zakład rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje (poprzez zamgławianie).

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Uwaga piekarnie! Naukowcy pomogą zmniejszyć straty pieczywa

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here