Głubczyce już wiedzą jak pomagać pszczołom

W piątek 22 kwietnia wystartowała druga edycja konkursu „Siejąc kwiaty – pomagamy pszczołom”. Konkurs jest skierowany do przedszkoli oraz szkół podstawowych w gminie Głubczyce w województwie opolskim. Jego celem jest uświadamianie dzieciom korzyści płynących z pracy pszczół oraz kształtowanie i promowanie postaw sprzyjających trosce o środowisko.

 

\"rolnictwo,

 

Organizatorem konkursu jest Publiczna Szkoła Podstawowa z Klasami I-III im. Marii Konopnickiej w Grobnikach. Patronat nad konkursem objął Burmistrz Głubczyc Adam Krupa oraz Krzysztof Głowiszyn prezes Koła Pszczelarzy w Głubczycach, zrzeszony w Wojewódzkim Związku Pszczelarzy w Opolu. Partnerem konkursu jest firma Bayer, która w ramach ogólnopolskiej inicjatywy „Dar dla pszczół” przekazała 1000 torebek nasion roślin miododajnych, materiały edukacyjne dla dzieci i nauczycieli oraz 11 domków dla owadów pożytecznych dla szkół biorących udział w konkursie.

– Bardzo cieszy nas duże zainteresowanie konkursem, gdyż pragniemy zintegrować wokół tych działań gminną społeczność. Nauczyciele w placówkach oświatowych będą propagowali wśród swoich uczniów wiedzę o owadach zapylających, ich znaczeniu w przyrodzie i życiu człowieka. Dzieci wysiewając nasiona roślin miododajnych, a następnie obserwując przylatujące na grządki owady, uczą się w bliskim kontakcie
z naturą. Mamy nadzieję, że w myśl przysłowia „Czym skorupka za młodu nasiąknie…” chociaż część tej wiedzy zostanie zapamiętana i zaowocuje, w przyszłych pokoleniach, w szacunku do otaczającej nas przyrody
– powiedziała Gabriela Simbiga, dyrektor szkoły podstawowej im. Marii Konopnickiej w Grobnikach.

Czytaj także:
Projekt o bartnictwie zwiększył świadomość roli pszczół w przyrodzie

Konkurs „Siejąc kwiaty – pomagamy pszczołom” potrwa 6 miesięcy i weźmie w nim udział 10 gminnych przedszkoli i oddziałów przedszkolnych oraz 9 szkół podstawowych. Od kwietnia, czyli od momentu wysiania nasion roślin miododajnych do wykonania prac konkursowych dzieci będą obserwować rośliny i przylatujące na nie owady. Swoje obserwacje przedstawią w kreatywnej formie poprzez prace plastyczne, zielniki, zdjęcia, piosenki czy wierszyki. Autorzy najciekawszych pomysłów zostaną ogłoszeni podczas wielkiej gali finałowej w październiku. Dla prawie 140 laureatów przewidziany jest udział w specjalnych warsztatach edukacyjnych Baylab na temat bioróżnorodności przygotowanych przez firmę Bayer.

–Pszczoły są podstawowym elementem bioróżnorodności, odgrywają kluczową rolę w zapylaniu wielu rodzajów kwiatów i roślin uprawnych. Dzięki konkursowi chcemy pokazać najmłodszym, że każdy może przyczynić się do poprawy zdrowia pszczół. Wystarczy pomyśleć o wysianiu łąk kwiatowych na terenie przyszkolnych ogrodów. Tego typu inicjatywy lokalne są niezwykle cenne, stają się motorem zmian środowiska i społeczności. Myślę, że konkurs „Siejąc kwiaty pomagamy pszczołom” stanie się inspiracją dla pozostałych gmin. Wspólnie, małymi krokami tworzymy środowiska przyjazne owadom zapylającym. Przecież najcenniejszym darem dla pszczół są łąki pełne kwiatów i pożywienia.  – mówi Dorota Kasza, odpowiedzialna za komunikację działu CropScience w firmie Bayer Sp. z o.o.

Konkurs podzielony jest na trzy kategorie wiekowe i odpowiadające im rodzaje zadań:

  • I Grupa – wychowankowie przedszkoli – wykonanie pracy plastycznej pt. „Pracowite pszczółki”
  • II Grupa – uczniowie klas I-III, wykonanie plakatu pt. „Siejąc kwiaty – pomagamy pszczołom”
  • III Grupa – uczniowie klas IV-VI wykonanie zielnika z wyhodowanych roślin lub wykonanie dokumentacji zdjęciowej roślin i odwiedzających je owadów w formie albumu lub plakatu.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Uacescomm

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,521ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

Ogórek, dynia czy cukinia oczyszczą glebę

Korzystne właściwości oczyszczania gleb rolniczych bez szkodzenia środowisku mają rośliny takie jak ogórek, dynia, cukinia, melon czy arbuz. Usuwają one trwałe zanieczyszczenia organiczne pochodzące...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE