Hodowla mięsa na hamburgery

Holenderscy naukowcy z pomocą komórek macierzystych wyhodowali pasma tkanki mięśniowej i chcą przed końcem roku uzyskać pierwszego wyhodowanego w laboratorium hamburgera – informuje serwis "BBCNews/Science&Environment".

Jak dowodzi prof. Mark Post z uniwersytetu w Maastricht,w porównaniu z hodowlą zwierząt hodowla tkanki mięśniowej może się okazać znacznie bardziej wydajnym sposobem wytwarzania pokarmów bogatych w białko. Potrzebne zasoby środowiska naturalnego są znacznie mniejsze. 100 gramów roślinnego białka podanych świniom czy krowom pozwala uzyskać tylko 15 gramów białka zwierzęcego, natomiast w przypadku mięsa syntetycznego wielkość ta może być równa 50 proc.

Na razie uzyskano kawałeczki mięsa o wymiarach 1 na 2 centymetry, przy milimetrowej grubości. Z powodu białawej barwy przypominają skrawki kalmara. Jesienią naukowcy zmieszają wyhodowane mięso z krwią i sztucznie wyhodowanym tłuszczem, by uzyskać hamburgery.

Na razie koszt uzyskania takiego hamburgera to około 200 000 funtów, jednak według profesora Posta po dopracowaniu technologii koszty powinny opaść do rozsądnego poziomu. Chodziło o zademonstrowanie, że nadające się do spożycia mięso można wyhodować w laboratorium.

Eksperci przewidują, że produkcja żywności będzie musiała się podwoić w ciągu następnych 50 lat, by zaspokoić potrzeby rosnącej populacji – zwłaszcza, jeśli ma się poprawić sytuacja w Afryce i Azji. Jednocześnie zmiany klimatu, brak wody i coraz większa urbanizacja będą utrudniały hodowlę klasycznymi metodami.

Wśród wad mięsa z laboratorium specjaliści wymieniają nieciekawy smak oraz konieczność stosowania wysokich dawek antybiotyków i środków grzybobójczych dla zapobieżenia jego psuciu się.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,872ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

PIORiN przypomina o warunkach bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa mając na uwadze wiosenną intensyfikację prac polowych przypomina o warunkach bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin, których przestrzeganie eliminuje...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE