Jakość wyrobów mięsnych – perspektywy rozwoju i przyszłość branży

Szerokie zainteresowanie mediów konferencją Biura Promocji Jakości pt. „Jakość wyrobów mięsnych – perspektywy rozwoju i przyszłość branży”, która 17 kwietnia odbyła się w hotelu Sheraton w Warszawie, świadczy o rosnącej wadze, jaką Polacy przywiązują do jakości. Zagadnienia nabierają szczególnego znaczenia w świetle kryzysów żywnościowych, które wciąż bulwersują opinię publiczną – afery solnej i z zafałszowanym suszem jajecznym.

\"\"

Uczestnikami spotkania byli przedstawiciele wiodących zakładów mięsnych, reprezentanci urzędowej kontroli żywności, politycy, a także szefowie organizacji branżowych i grono uznanych ekspertów. Wśród gości znaleźli się m.in. Jan K. Ardanowski, wiceprzewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Andrzej Butra, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, Jerzy Chróścikowski, przewodniczący Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS.

Na pierwszą część konferencji złożyły się prelekcje na temat jakości wyrobów i kondycji branży. O jakości handlowej przetworów mięsnych mówiła Beata Majchrzak, Naczelnik Wydziału Kontroli Artykułów Pochodzenia Zwierzęcego w Głównym Inspektoracie JHARS. Zagadnienie identyfikacji surowców mięsnych za pomocą metody PCR omówiła Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa, Legislacji i Laboratoriów w Głównym Inspektoracie JHARS.

Z kolei zmiany dotyczące jakości w różnych segmentach branży mięsnej po 2008 r. były tematem wystąpienia prof. Stanisława Kowalczyka, Głównego Inspektora JHARS. Następnie stanowisko Federacji Konsumentów przedstawił Michał Herde. Perspektywy rozwoju branży mięsnej były tematem prezentacji dra Roberta Mroczka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Drugą część konferencji stanowił panel dyskusyjny. Wzięli w nim udział Jan K. Ardanowski, prof. Stanisław Kowalczyk, Andrzej Pawelczak, Animex Sp. z o.o., Janusz Rodziewicz, prezes SRiW RP, Wiesław Różański, prezes UPEMI, Ryszard Smolarek, prezes Polskiej Federacji Branży Mięsnej, Jerzy Wierzbicki, PZPBM.

Głównym tematem dyskusji było znalezienie odpowiedzi na spadającą jakość mięsa i jego wyrobów. Przedstawiciele organizacji branżowych wskazywali, że wdrażane systemy jakości są tu jedną z recept na zaistniałą sytuację. Uczestnicy konferencji poruszyli również temat aktualnych kryzysów żywnościowych: afer solnej i z zafałszowanym suszem jajecznym.

Winą za spadającą jakość wyrobów mięsnych wszyscy przedstawiciele organizacji branżowych wspólnie obarczyli sklepy wielkopowierzchniowe, które wymuszają na producentach obniżanie ceny, a tym samym jakości.

Pozorna wolność rynkowa, która obecnie panuje, daje zakładom możliwość produkowania wędlin o dowolnym składzie i w dowolny sposób. Prowadzi to do obniżania jakości wyrobów i powolnej utraty zaufania konsumentów do całej branży.

Jedyną szansą na poprawę jest opracowanie wspólnych standardów i samokontroli branży. Wobec konkurujących względem siebie organizacji branżowych, nie widać jednak takiej woli. Istnieje więc realna groźba dalszego spadku jakości wyrobów mięsnych.

Patronami honorowymi konferencji byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Agencja Rynku Rolnego.

Partnerami konferencji byli: Krajowa Rada Drobiarstwa, Polska Federacja Branży Mięsnej, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Stowarzyszenie Eksporterów Polskich, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Związek Polskie Mięso.

Partnerami wspierającymi konferencji byli: BASF, Dalmyt Sp. z o.o., Fresh Logistics Sp. z o.o., Intertek Poland Sp. z o.o., MONROL Sp. z o.o., Struga S.A.

Patronami medialnymi konferencji byli: AgroNews.com.pl, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, Bilans Dodatni, Gospodarka Mięsna, Higiena&Pest Control, Polskie Mięso, TVR – Telewizja Rolnicza.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here