Jakość wyrobów mięsnych – perspektywy rozwoju i przyszłość branży

Szerokie zainteresowanie mediów konferencją Biura Promocji Jakości pt. „Jakość wyrobów mięsnych – perspektywy rozwoju i przyszłość branży”, która 17 kwietnia odbyła się w hotelu Sheraton w Warszawie, świadczy o rosnącej wadze, jaką Polacy przywiązują do jakości. Zagadnienia nabierają szczególnego znaczenia w świetle kryzysów żywnościowych, które wciąż bulwersują opinię publiczną – afery solnej i z zafałszowanym suszem jajecznym.

\"\"

Uczestnikami spotkania byli przedstawiciele wiodących zakładów mięsnych, reprezentanci urzędowej kontroli żywności, politycy, a także szefowie organizacji branżowych i grono uznanych ekspertów. Wśród gości znaleźli się m.in. Jan K. Ardanowski, wiceprzewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Andrzej Butra, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, Jerzy Chróścikowski, przewodniczący Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS.

Na pierwszą część konferencji złożyły się prelekcje na temat jakości wyrobów i kondycji branży. O jakości handlowej przetworów mięsnych mówiła Beata Majchrzak, Naczelnik Wydziału Kontroli Artykułów Pochodzenia Zwierzęcego w Głównym Inspektoracie JHARS. Zagadnienie identyfikacji surowców mięsnych za pomocą metody PCR omówiła Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa, Legislacji i Laboratoriów w Głównym Inspektoracie JHARS.

Z kolei zmiany dotyczące jakości w różnych segmentach branży mięsnej po 2008 r. były tematem wystąpienia prof. Stanisława Kowalczyka, Głównego Inspektora JHARS. Następnie stanowisko Federacji Konsumentów przedstawił Michał Herde. Perspektywy rozwoju branży mięsnej były tematem prezentacji dra Roberta Mroczka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Drugą część konferencji stanowił panel dyskusyjny. Wzięli w nim udział Jan K. Ardanowski, prof. Stanisław Kowalczyk, Andrzej Pawelczak, Animex Sp. z o.o., Janusz Rodziewicz, prezes SRiW RP, Wiesław Różański, prezes UPEMI, Ryszard Smolarek, prezes Polskiej Federacji Branży Mięsnej, Jerzy Wierzbicki, PZPBM.

Głównym tematem dyskusji było znalezienie odpowiedzi na spadającą jakość mięsa i jego wyrobów. Przedstawiciele organizacji branżowych wskazywali, że wdrażane systemy jakości są tu jedną z recept na zaistniałą sytuację. Uczestnicy konferencji poruszyli również temat aktualnych kryzysów żywnościowych: afer solnej i z zafałszowanym suszem jajecznym.

Winą za spadającą jakość wyrobów mięsnych wszyscy przedstawiciele organizacji branżowych wspólnie obarczyli sklepy wielkopowierzchniowe, które wymuszają na producentach obniżanie ceny, a tym samym jakości.

Pozorna wolność rynkowa, która obecnie panuje, daje zakładom możliwość produkowania wędlin o dowolnym składzie i w dowolny sposób. Prowadzi to do obniżania jakości wyrobów i powolnej utraty zaufania konsumentów do całej branży.

Jedyną szansą na poprawę jest opracowanie wspólnych standardów i samokontroli branży. Wobec konkurujących względem siebie organizacji branżowych, nie widać jednak takiej woli. Istnieje więc realna groźba dalszego spadku jakości wyrobów mięsnych.

Patronami honorowymi konferencji byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Agencja Rynku Rolnego.

Partnerami konferencji byli: Krajowa Rada Drobiarstwa, Polska Federacja Branży Mięsnej, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Stowarzyszenie Eksporterów Polskich, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Związek Polskie Mięso.

Partnerami wspierającymi konferencji byli: BASF, Dalmyt Sp. z o.o., Fresh Logistics Sp. z o.o., Intertek Poland Sp. z o.o., MONROL Sp. z o.o., Struga S.A.

Patronami medialnymi konferencji byli: AgroNews.com.pl, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, Bilans Dodatni, Gospodarka Mięsna, Higiena&Pest Control, Polskie Mięso, TVR – Telewizja Rolnicza.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,177FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,619ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

HPAI: Tragedia w kurnikach na Mazowszu. Kolejne 26 ogniska grypy ptaków

Wirus HPAI dziesiątkuje polski drób. W tym roku potwierdzono już 169 ognisk ptasiej grypy. Większość z nich stwierdzono w dwóch województwach o najwyższym w...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE