Japoński rynek już otwarty na polską wołowinę!

Polska wołowina może być eksportowana do Japonii. Minister Marek Sawicki spotkał się z ambasadorem nadzwyczajnym i pełnomocnym Japonii w Polsce Makoto Yamanaką. Rozmowy związane były z decyzją władz Japonii odnośnie dopuszczenia polskiej wołowiny do eksportu na rynek japoński.

 

\"\"

 

– Polska jest czwartym krajem unijnym, po Francji, Holandii i Irlandii, który będzie mógł sprzedawać swoją wołowinę konsumentom japońskim – poinformował minister Sawicki dziennikarzy na konferencji prasowej.

Minister podziękował ambasadorowi Yamanka za dobrą współpracę służb weterynaryjnych oraz ministerstwa rolnictwa i zdrowia Japonii ze stroną polską w zakresie uzgodnień związanych z procedurą dopuszczenia polskiej wołowiny do rynku japońskiego. Ambasador wyraził zadowolenie z faktu, że kwestię tę udało się doprowadzić do finału, podkreślając, że przyczyniła się do tego doskonała współpraca polskich i japońskich ministerstw oraz służb weterynaryjnych. Powiedział, że polska wołowina już wkrótce będzie dostępna w japońskich sklepach. Pozytywnie ocenił również możliwości zniesienia zakazu importu polskiej wieprzowiny na rynek japoński. Eksport ten wstrzymano z powodu wystąpienia w naszym kraju przypadków afrykańskiego pomoru świń.

Minister Sawicki przedstawił podjęte w związku z ASF działania, zgodne z unijnymi i międzynarodowymi standardami. Zapewnił, że w Polsce wprowadzony został bardzo rygorystyczny program bioasekuracji.
– Dzięki temu wirus nie przedostał się poza wyznaczoną strefę obszaru objętego ograniczeniami – podkreślił szef resortu i dodał, że w zakładach przetwórczych w Polsce obowiązują bardzo wysokie standardy produkcji, a polskie produkty są najwyższej jakości.

– Zabiegamy o to, aby strona japońska ustosunkowała się pozytywnie do naszych propozycji dotyczących regionalizacji w zakresie wieprzowiny – powiedział minister. Dodał też, że jeszcze w roku ubiegłym dwie trzecie naszego eksportu do Japonii stanowiła wieprzowina.

Czytaj także:
Rosja wprowadza embargo na polskie owoce i warzywa!
Czy Ukraina znów wprowadzi embargo na polską wieprzowinę?
Na przestrzeni lat drób coraz popularniejszy!

Ambasador Yamanaka zapewnił, że wszystkie przedstawione podczas dzisiejszego spotkania informacje dotyczące sytuacji epizootycznej w Polsce zostaną przekazane i będą szczegółowo analizowane przez japońskie służby weterynaryjne. Minister Sawicki jest bardzo zainteresowany dobrą współpracą ze służbami japońskimi oraz możliwością zwiększenia eksportu polskiej, wysokiej jakości żywności na rynek japoński. Minister powiedział, że jesteśmy zainteresowani także większym dostępem do rynku japońskiego naszych owoców i warzyw i dodał, że nie jest to związane z embargiem rosyjskim.

– Polskie owoce i warzywa są także bardzo zdrowe i smaczne, a konsumenci w Japonii na pewno byliby bardzo zadowoleni, gdyby mieli do nich lepszy dostęp w swoim kraju – zauważył minister.

Promocja polskiej żywności prowadzona jest na rynkach azjatyckich już od kilku lat i mamy nadzieję na jej powodzenie.

Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych w 2013 roku do Japonii wyniosła 99,3 mln euro. Głównymi towarami eksportowymi z Polski były: mięso wieprzowe, filety rybne, a także kiełbasy i inne wyroby z mięsa.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Redakcja AgroNews, fot:sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,518ObserwującyObserwuj
5,420SubskrybującySubskrybuj

15 martwych dzików wyłowiono z kanału Stary Nogat

Z kanału Stary Nogat w województwie mazurskim wyłowiono 15 martwych dzików. Służby weterynaryjne zbadają co było przyczyną śmierci zwierząt.  15 kwietnia 2021 r. o godz....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE