Array

KE: w 2019 roku produkcja wieprzowiny spadnie

Z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej wynika, że w 2018 roku produkcja wieprzowiny wzrośnie. Jednak w 2019 r. spodziewany jest jej spadek.

Komisja Europejska opublikowała raport przedstawiający krótkoterminowe perspektywy rynków rolnych. Prognozuje w nim, że w 2018 r. wzrośnie produkcja wieprzowiny.

W roku 2018 przewiduje się, że produkcja wieprzowiny wzrośnie o 0,8proc. ze względu na większe pogłowie stada podstawowego. Większy wzrost będzie hamowany przez presję cenową oraz silną konkurencję na rynkach eksportowych.

Po rekordowym poziomie w 2016 r. eksport mięsa wieprzowego w UE spadł do 2,6 mln t w 2017 r.. To oznacza spadek o 9 proc.

Większe stado macior

Na koniec grudnia 2017 stado macior Wspólnoty wzrosło o 1,4 proc. (+ 174 tys. szt.) po spadkach obserwowanych w ostatnich 2 latach. Najwięcej pogłowie macior wzrosło w krajach, które są dużymi producentami wieprzowiny: Hiszpania (+63 tys. szt.), Polska (+50 tys. szt.), Holandia (+ 44 tys. szt.), Dania (+24 tys. szt.).

Wyjątkiem są Niemcy, gdzie pogłowie loch nieznacznie spadło (-4,5 tys. szt.). Największe spadki stada macior zanotowano w Rumunii (-19 tys. szt.), gdzie spadkowy trend występuje od wielu lat. Liczba świń do przeznaczonych do tuczu w krajach unijnych wzrosła o 1,5 miliona sztuk (+1,6 proc.), natomiast liczba prosiąt wzrosła o 1,2 miliona sztuk (+3 proc.) wskazując na potencjał wzrostu produkcji.

Odzwierciedleniem spadku pogłowia macior w ostatnich dwóch latach był spadek ogólnej liczby ubojów w UE w 2017 roku o 0,8 proc.

Spadek w 2019 roku

Z kolei prognoza na rok 2019 zakłada spadek produkcji ze względu na efekt cyklu świńskiego.

Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

Źródło: KE, KZP-PTCH

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,531ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Grzegorz Puda: Pandemia nie osłabiła pozycji polskiego rolnictwa

Pomimo światowego kryzysu wywołanego pandemią, handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nie załamał się. W ubiegłym roku odnotowano 7% wzrost wartości eksportu, w stosunku do roku...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE