KE: w 2019 roku produkcja wieprzowiny spadnie

    Z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej wynika, że w 2018 roku produkcja wieprzowiny wzrośnie. Jednak w 2019 r. spodziewany jest jej spadek.

    Komisja Europejska opublikowała raport przedstawiający krótkoterminowe perspektywy rynków rolnych. Prognozuje w nim, że w 2018 r. wzrośnie produkcja wieprzowiny.

    W roku 2018 przewiduje się, że produkcja wieprzowiny wzrośnie o 0,8proc. ze względu na większe pogłowie stada podstawowego. Większy wzrost będzie hamowany przez presję cenową oraz silną konkurencję na rynkach eksportowych.

    Po rekordowym poziomie w 2016 r. eksport mięsa wieprzowego w UE spadł do 2,6 mln t w 2017 r.. To oznacza spadek o 9 proc.

    Większe stado macior

    Na koniec grudnia 2017 stado macior Wspólnoty wzrosło o 1,4 proc. (+ 174 tys. szt.) po spadkach obserwowanych w ostatnich 2 latach. Najwięcej pogłowie macior wzrosło w krajach, które są dużymi producentami wieprzowiny: Hiszpania (+63 tys. szt.), Polska (+50 tys. szt.), Holandia (+ 44 tys. szt.), Dania (+24 tys. szt.).

    Wyjątkiem są Niemcy, gdzie pogłowie loch nieznacznie spadło (-4,5 tys. szt.). Największe spadki stada macior zanotowano w Rumunii (-19 tys. szt.), gdzie spadkowy trend występuje od wielu lat. Liczba świń do przeznaczonych do tuczu w krajach unijnych wzrosła o 1,5 miliona sztuk (+1,6 proc.), natomiast liczba prosiąt wzrosła o 1,2 miliona sztuk (+3 proc.) wskazując na potencjał wzrostu produkcji.

    Odzwierciedleniem spadku pogłowia macior w ostatnich dwóch latach był spadek ogólnej liczby ubojów w UE w 2017 roku o 0,8 proc.

    Spadek w 2019 roku

    Z kolei prognoza na rok 2019 zakłada spadek produkcji ze względu na efekt cyklu świńskiego.

    Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com

    Źródło: KE, KZP-PTCH

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here