Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie kolejnych dwóch przypadków ptasiej grypy podtypu H5N1. Pierwsze ognisko zostało wykryte pod koniec listopada w przydomowym gospodarstwie drobiarskim w departamencie Dordogne.
– Oba miały miejsce w tym samym departamencie – jeden z nich u kaczek w miejscowości Domme, 90 km na południe od pierwszego przypadku (wirus szczepu H5N2), a drugi u gęsi w Saint-Paul-La-Roche, 50 km na północ (nieznany serotyp). Wprowadzono niezwłocznie środki zwalczania choroby wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE, w tym obszary zapowietrzone i zagrożone – czytamy w komunikacie FAMMU/FAPA.
Czytaj także:
Embargo i ASF to główne przyczyny kryzysu na rynku trzody chlewnej
Dordogne jest głównym regionem hodowli gęsi i kaczek do produkcji pasztetu z odtłuszczonych wątróbek (foie gras). Na początku grudnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazała się decyzja wykonawcza Komisji dotycząca niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 i H5N2 we Francji.
– W załączniku do decyzji określone są obszary zapowietrzone i zagrożone, ustalony został również czas przedmiotowego podziału na obszary. Decyzję 2015/2239 stosuje się do dn. 31 marca 2016 r. – poinformowała FAMMU/FAPA.
Wyniki badań laboratoryjnych wskazują, że wykryty we Francji szczep wirusa powstał niedawno w wyniku mutacji wcześniej wykrytej w UE nisko zjadliwej postaci wirusa w postać o wysokiej zjadliwości. Szczep ten ma inne cechy genetyczne niż wirus H5N1, który po raz pierwszy pojawił się w Europie w 2005 r. W wyniku pojawienia się ognisk ptasiej grypy, co najmniej 8 krajów, w tym Chiny, Japonia i Egipt, wprowadziło tymczasowe zakazy importu drobiu i produktów drobiowych z Francji.
Źródło: FAMMU/FAPA, fot. flickr.com/Robbie Ribeiro