Kolejne osiem produktów chronione geograficznie

Osiem nowych produktów trafiło na listę chronionych oznaczeń geograficznych. Dzięki temu liczba chronionych nazw żywności wzrosła do 1 349.

 

\"rolnictwo,

Włoska mozzarella di bufala trafiła na listę ChOG w 1996 roku.

 

Komisja Europejska zatwierdziła rejestrację nazw ośmiu produktów z Chorwacji, Francji, Niemiec, Portugalii i Hiszpanii jako chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

Dodane produkty, to:

  • Chorwacja: „Zagorski puran” (ChOG), indyk chorwackiej rasy „indyk z Zagorje”
  • Francja: „Poulet de l’Ardèche” / „Chapon de l'Ardèche” (ChOG), kurczaki i kapłony chowane na wolnym wybiegu; „Pintade de l’Ardèche” (ChOG), drób chowany na wolnym wybiegu; „Soumaintrain” (ChOG), ser miękki; „Sel de Salies-de-Béarn” (ChOG), sól
  • Niemcy: „Allgäuer Sennalpkäse” (ChNP), ser twardy
  • Portugalia: „Fogaça da Feira” (ChOG), słodka bułka o smaku i aromacie cytryny i cynamonu
  • Hiszpania: „Gall del Penedès” (ChOG), kury tradycyjnej rasy „penedesenca”

Dzięki tym ośmiu produktom liczba chronionych nazw żywności wzrośnie do 1 349 (jeśli liczyć łącznie ChNP, ChOG i gwarantowane tradycyjne specjalności). Ponadto zarejestrowanych jest 2 090 nazw win, win aromatyzowanych i napojów spirytusowych.

–  Fakt dodania ośmiu nowych produktów z pięciu państw członkowskich do rejestru ChOG i ChNP dowodzi dużego zainteresowania systemem oznaczeń geograficznych i jego wartości. Zawsze cieszy, gdy wysokiej jakości żywność europejska zyskuje uznanie, na jakie zasługuje. Warto zwrócić uwagę na zakres produktów dodanych dziś do rejestrów. Oznaczenia geograficzne nobilitują wysokiej jakości produkty, z czego korzystają rolnicy i producenci żywności. Oznaczenia te są bardzo ważne, co widać w negocjacjach handlowych na szczeblu międzynarodowym, w których ich ochrona jest dla nas priorytetem – skomentował Komisarz Phil Hogan.

Wartość sprzedaży produktów z oznaczeniem geograficznym wyniosła w 2010 r. 54,3 mld euro, jeśli uwzględnić wszystkie kategorie (produkty rolne, wina, wina aromatyzowane i napoje spirytusowe). Odpowiada to blisko 6 proc. unijnego sektora rolno-spożywczego i sektora produkcji napojów. Umowy handlowe dają możliwość ochrony unijnych oznaczeń geograficznych w państwach trzecich. Daje to jakościowo dobrym produktom o dużym potencjale eksportowym łatwiejszy dostęp do rynków międzynarodowych, a produktom już obecnym na tych rynkach – możliwość zwiększenia udziału w rynku. W 2010 r. produkty z oznaczeniem geograficznym stanowiły 15 proc. całkowitego unijnego eksportu żywności i napojów do państw trzecich.

Przyznanie oznaczenia geograficznego zwiększa dochody rolników i – wspierając gospodarkę wiejską – pomaga zapobiec odpływowi ludności z obszarów odległych lub cechujących się niekorzystnymi warunkami gospodarowania. Oznaczenia takie zwiększają wartość rynkową produktów, ponieważ dają gwarancję, że produkty takie będą się wyróżniały wśród podobnych produktów i środków spożywczych. Do tego dochodzi fakt, że dzięki takiemu oznaczeniu konsumenci będą mogli dokonywać wyborów na podstawie jasnych informacji o szczególnych cechach kupowanych przez nich produktów.

Poza tym zarejestrowane nazwy są chronione przed nadużyciami, podróbkami i powoływaniem się na nie.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/the pizza bike

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,653ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Ogniska HPAI rozlewają się na całą Polskę

Grypa ptaków zbiera żniwo. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o nowym wysypie ognisk. Tym razem w pięć dni potwierdzono 27 ognisk wirusa HPAI u drobiu.  Badania...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE