Kto i ile dostanie w ramach rekompensant za \”kryzys ogórkowy\”?

17 czerwca zostało opublikowane rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 585/2011 ustanawiające nadzwyczajne środki wsparcia sektora owoców i warzyw.

Celem rozporządzenia jest złagodzenie skutków kryzysu spowodowanego wybuchem epidemii zakażeń bakterią EHEC.

O pomoc mogą ubiegać się producenci świeżych ogórków, sałaty, endywii o karbowanych liściach i szerokolistnej, pomidorów, słodkiej papryki i cukinii.

Rozporządzenie obejmuje działania związane:

  • z wycofaniem z rynku produktów,
  • z niezbieraniem plonów,
  • ze zbieraniem zielonych plonów.

Kwoty pomocy w przypadku wycofań z rynku produktów wynoszą odpowiednio dla:

  • pomidorów: 33,2 €/100 kg;
  • sałaty: 38,9 €/100 kg;
  • ogórki: 24,0 €/100 kg;
  • papryka słodka: 44,4 €/100 kg;
  • cukinia: 29,6 €/100 kg.

W przypadku niezbierania plonów oraz zielonych zbiorów, państwa członkowskie określą kwoty wsparcia unijnego na hektar na poziomie pokrywającym nie więcej niż 90% kwot ustalonych dla wycofań z rynku.

Informacje o stratach należy przekazać w specjalnej tabeli na adres wycofania@arr.gov.pl najpóźniej do godz. 9.00 22 czerwca.

Więcej na www.arr.gov.pl

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here