Unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju wsi Phil Hogan poinformował, że Meksyk wyraził zgodę na otwarcie swojego rynku na świeżą wieprzowinę i przetworzone szynki z Hiszpanii. Wkrótce również kilka innych państw członkowskich UE będzie mogło wysyłać swoje produkty do Meksyku.
– Decyzja zapadła po wizycie przedstawicieli Komisji Europejskiej w tym kraju, która miała miejsce na początku roku. Niedługo spodziewane jest zatwierdzenie importu świeżej wieprzowiny z Francji. Są również perspektywy na wysyłki z Niemiec, Rumunii i Włoch. Władze meksykańskie zaplanowały w maju br. także audyt w Polsce, co może stworzyć szanse na eksport świeżych produktów wieprzowych – czytamy w raporcie FAMMU/FAPA.
Jak informują analitycy FAMMU/FAPA, Meksyk jest znaczącym importerem wieprzowiny, w 2015 r. sprowadził zza granicy ok. 750 tys. ton tego mięsa, z czego ponad 99 proc. pochodziło z USA i Kanady. Był to dostęp bezcłowy w ramach Północnoamerykańskiej Strefy Wolnego Handlu – NAFTA.
Komisarz Hogan podkreślił, że pomimo rosyjskiego embarga, eksport unijnej wieprzowiny wzrósł znacznie w ubiegłym roku. Nie przełożyło się to jednak jeszcze na poprawę dochodów producentów.
Redakcja AgroNews, fot. www.flickr.com/Austin_Kirk
Źródło: FAMMU/FAPA