Mniej witamin

Pod koniec grudnia minionego roku Główny Urząd Statystyczny opublikował ostateczny, wynikowy  szacunek dotyczący poprzedniorocznych zbiorów owoców i warzyw Polsce.

W sumie zbiory  warzyw gruntowych wyniosły w 2010 roku 4,3 mln ton, czyli zachowały niezmieniony wynik wobec  wrześniowej prognozy – tym samym w minionym roku produkcja warzyw gruntowych była o  11,6% mniejsza wobec 2009 roku. Łączne zbiory owoców z drzew oszacowano w grudniu na około  2,2 mln ton, czyli o 28,7% mniej wobec roku 2009 oraz około 2,6 mln ton spodziewanych jeszcze  we wrześniu 2010 roku.

Produkcja owoców z krzewów w 2010 roku utrzymała się zgodnie z  wrześniową prognozą w wysokości około 0,5 mln ton, czyli o 3,1% mniej niż w roku 2009. Jak już  wspomniano, zbiory warzyw gruntowych wyniosły 4250 tys. ton wobec 4810 tys. ton rok  wcześniej. W zbiorach jak co roku dominowała kapusta, marchew oraz cebula – i to właśnie te  warzywa przede wszystkim odnotowały największy spadek w wolumenie zbiorów w roku 2010. 

Zbiory kapusty zmniejszyły się aż o 15% do 1090 tys. ton, marchwi o 11% do wielkości 815,0 tys.  ton, a cebuli o 18% do wolumenu 583,0 tys. ton. Pozostałe zebrane warzywa to między innymi  ponad 324,0 tys. ton buraków, 250,0 tys. ton pomidorów gruntowych, 247,0 tys. ton ogórków  gruntowych oraz 200,0 tys. ton kalafiorów. Zbiory wszystkich pozostałych warzyw gruntowych  łącznie wyniosły 741,0 tys. ton, a w wielkość tą włączono między innymi produkcję pietruszki,  porów, selerów, sałat, rzodkiewki czy rabarbaru. 

Ubiegłoroczna produkcja owoców z drzew wyniosła 2209 tys. ton wobec 3100 tys. ton w roku  2009, a największe straty w 2010 roku dotknęły między innymi gruszek – spadek aż o 31%. Zbiory  czereśni i jabłek zmniejszyły się o 30%, a śliw i wiśni o 25%. W sumie jak co roku najwięcej  zebrano jabłek – 1859 tys. ton wobec 2626 tys. ton rok wcześniej. Produkcja pozostałych owoców  to między innymi około 143,0 tys. ton wiśni, około 91,0 tys. ton śliwek, 58,0 tys. ton gruszek oraz  35,0 tys. ton czereśni.  Łączne zbiory owoców miękkich to w 2010 roku 529,0 tys. ton w stosunku do 546,0 tys. ton w  2009 roku. W przypadku tej grupy owoców wzrost produkcji odnotowały jedynie maliny – o ponad  7% więcej i o niecałe 12% zebrano także pozostałych owoców miękkich miedzy innymi takich jak  aronia czy borówka. W sumie produkcja porzeczek łącznie wyniosła około 191,0 tys. ton,  truskawek – 177,0 tys. ton, malin – 88,0 tys. ton oraz agrestu – 15,0 tys. ton. 

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here